Európai politikai erőviszonyok a világháború kérdésében

A Nézőpont Intézet legújabb felmérése szerint Európában két táborra szakadhat a politikai tér a világháború kérdésében: a világháború-párti és a világháború-ellenes erőkre.

A Békemenet napján a Nézőpont Intézet új felmérésével jelentkezett, amely a világháború-párti és világháború-ellenes erők küzdelméről számol be az európai mandátumbecslés kapcsán. A Fidesz kampányának központi eleme a háborús veszély hangsúlyozása, Orbán Viktor miniszterelnök és a pártkáderek is folyamatosan ezt a narratívát erősítik.

A Nézőpont szerint a májusi erőviszonyok alapján a világháborút kockáztató néppárti-liberális-zöld tengely lehet a legnagyobb, 44,7 százalékos mandátumaránnyal, de van esély egy világháború-ellenes eseti nagykoalíció létrejöttére is, amely 50,3 százalékos támogatottságot élvezhet, ha az összes szuverenista, baloldali és szociáldemokrata képviselő összefog.

A Nézőpont kiemeli, hogy az utóbbi hetekben az Ukrajna katonai támogatásával kapcsolatos tervek új szintre léptek, ami új törésvonalakat hozhat létre a háború kérdésében. Ezzel kapcsolatban megemlítik, hogy a Biden-kormány és egyes európai vezetők engedélyeznék, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel támadjon Oroszország háború előtti felségterületén.

A felmérés szerint a világháborús európai politikát támogató csoport nagyrészét a jelenlegi Európai Parlamentet irányító nagykoalíció tagjai alkotják, akik várhatóan veszítenek mandátumaikból. A néppárti-liberális-zöld tengely mandátumaránya 44,7 százalékra tehető, és ebben a táborban csak kevesen, mint például a magyar KDNP-s képviselők, ellenzik a háborút és a világháborút is.

Orbán Viktor miniszterelnök a Békemenet rendezvényen beszédet mondott, amelyben kijelentette, hogy Európa háborúba készül, de a magyarok nem akarnak meghalni Ukrajnáért. A kormányfő szerint a háborúpárti vonaton nincsen fék és megőrült a masiniszta, ezért meg kell húznunk a vészféket. Azt is hozzátette, hogy a magyar kormány az egyetlen békepárti kormány az Európai Unióban és Magyarország csak akkor maradhat ki a háborúból, ha a Fideszé lesz a kontinens legnagyobb választási győzelme.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a világháborúk mögött a gonosz áll, és eljött az ördögűzés ideje. A miniszterelnök szerint a háborúval semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk, ezért Magyarország nem fog hadba lépni, harmadjára nem indul el kelet felé és nem áldozza fel a magyar fiatalokat. A kormányfő arra is kitért, hogy Donald Trump választási győzelmével egy transzatlanti "békekoalíció" jöhet létre az év végére.

A beszéd során Orbán Viktor azzal vádolta meg politikai ellenfeleit, hogy háborúpártiak, akik le akarják győzni Oroszországot, ahogy megpróbálták azt az első és a második világháborúban, sőt készen állnak összeütközni az egész Kelettel. A miniszterelnök szerint a magyar baloldal Soros György zsoldjában áll, ő pénzeli a médiájukat, az ő embereivel vannak tele a választási listáik.

Orbán Viktor egy hatalmas "No War" feliratú, nemzeti színű transzparens előtt tartotta a beszédet. A kormányfő szerint Európai választás előtt még soha nem gyűltek össze ennyien támogatóival és ha csak ráfújnának az ellenfeleikre, akkor a belga fővárosig repülnének, de van ott elég háborúpárti politikus, ezért a saját jelöltjeiket küldik, hogy foglalják el Brüsszelt, élükön Deutsch Tamással.

A miniszterelnök a Békemeneten arról is beszélt, hogy a jövő héten felállítják a mozgósítás világrekordját, és a választási győzelemhez több millió ajtón kell még bekopogtatni, több millió magyarral kell beszélni. Orbán Viktor megtörölgette a szemeit a Margitszigeten felállított színpadra lépve, nevetett egyet, majd igyekezett olyan erőt mutatni, hogy a Fidesz minden szimpatizánsa elhiggye: az elmúlt hónapok turbulens belpolitikai eseményei után sincs félnivalójuk. Üdvözletét küldte Robert Fico szlovák miniszterelnöknek is, akit május közepén lőttek meg, és aki szerinte hamarosan vissza fog térni, hogy a békepártiak táborát erősítse.