Bajban a hazai urológiai ellátás

Június 1-től a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház urológiai osztálya szakemberhiány miatt átmenetileg szünetelteti a fekvőbeteg-ellátást, míg a szekszárdi Balassa János Kórházban csak decemberre adnak időpontot urológiai vizsgálatra. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet urológiai fekvőbetegosztálya már korábban bezárt.

Az urológiai ellátás problémái nem újak, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által vizsgált Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) határozatai szerint az intézménykijelölések 81 százalékában az ellátás hiányosságai vagy meghibásodások miatt volt szükség más feladatellátó hely kijelölésére. A MOK szerint a probléma túlmutat az urológia szakterületén, és a legnagyobb hiány az emberi erőforrások és a következetes egészségügyi koncepció terén mutatkozik.

A budapesti 17 urológiai osztályból és a vidéki 33-ból már csak 9, illetve 20 maradt, és további 3 megyei osztály szűnt meg. Böszörményi-Nagy Géza, a MOK alelnöke szerint a helyzet csak romlott, és a szakemberhiány veszélyezteti a betegek biztonságos ellátását.

Egy megyeszékhelyi kórház urológusa szerint a terhelés növekedése érezhető, különösen, ha valaki szabadságon vagy betegségen van. A munkatempó mentálisan is megterhelő, és a szakrendeléseken átlagosan 25 beteget kell ellátni naponta.

A szakemberhiány mellett az eszközök és a vizsgálóhelyek hiánya is problémát jelent. Gyakori, hogy műtéteket kell halasztani az eszközök meghibásodása vagy a vér biztosításának hiánya miatt.

Az urológiai ellátás vidéki helyzete rosszabb, mint a fővárosi, ami részben a 2007-es egészségügyi reform következménye. Az ágyszám és a személyi állomány csökkentése növelte a várólistákat. A Covid-pandémia, az új egészségügyi szolgálati jogviszony, a motivációhiány, a magánszektor, a szakmai kontroll hiánya, a szemléleti változások, a kiégés és a kommunikáció megváltozása is hozzájárult a helyzet romlásához.

A vidéki urológusok közel negyede nyugdíjasként dolgozik vagy 60 év feletti, és a szakdolgozók száma is csökkent. Az aneszteziológusok és asszisztensek hiánya is gondot jelent.

Az urológiai beavatkozások alacsony finanszírozása és a drága eszközök miatt az osztályok veszteségesek lehetnek, ami különösen a kisebb vidéki egységeket érinti. Az egészségügyi rendszer jelentős strukturális átalakítására lenne szükség, de a jelenlegi rendszer átszervezése nélkül a bezárások a még megfelelően működő osztályokra is veszélyt jelenthetnek.

Veszprém városában, ahol az urológiai osztály szünetelteti a fekvőbeteg-ellátást, egy másik jelentős fejlesztés is történt: a várbörtön felújítása után megnyílt a látogatók számára. Az "Ember a rács mögött" című kiállítás a helytörténeti és büntetés-végrehajtási témát dolgozza fel, és a veszprémi vár szikláira épített börtönszinten különleges élményt nyújt a látogatóknak. A kiállítás három szakaszra bontható, beleértve a Ruttner házat, ahol a látogatóközpont található, a régi várbörtönszintet, valamint a várfalsétányt, amely a városrészre nyújt kilátást.