Hollandia engedélyezte: Ukrajna F-16-os vadászbombázókkal támadhatja Oroszországot

Hollandia lehetővé tette az ukrán légierő számára, hogy az általuk szállított F-16-os vadászbombázókkal megtámadhassák Oroszország nemzetközileg elismert területeit, beleértve Harkiv megyét és az ország bármely más részét.

A leköszönő holland külügyminiszter, Hanke Bruins Slot a Prágában megrendezett NATO külügyminiszteri találkozó után nyilatkozott a sajtónak. Elmondása szerint az Egyesült Államok hosszú ideig akadályozta az F-16-os vadászbombázók Ukrajnának történő átadását, azonban Joe Biden amerikai elnök nemrég engedélyezte, hogy Ukrajna amerikai fegyvereket használjon orosz területen, egyelőre csak az ukrán Harkiv város közelében lévő orosz célpontokra. Bruins Slot hozzátette, hogy a vadászgépek ukrajnai felhasználásának korlátozása „soha nem merült fel”.

A holland politikus hangsúlyozta, hogy Amszterdam szerint Ukrajna önvédelemből cselekszik, így bármilyen célpontot támadhat bármilyen fegyverrel. Emiatt nem korlátozzák, hogy a Hollandia által átadott 24 darab F-16-os vadászbombázóval milyen célpontokat támadhat az ukrán légierő.

A dán külügyminiszter, Lars Løkke Rasmussen is hasonló felhatalmazást adott az ukrán légierőnek nem sokkal korábban. Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa, az ország északkeleti részén, az orosz határ közelében fekszik, ahol egy ideje heves harcok folynak, és az oroszok egyre nagyobb teret nyernek a város körül.