Fidesz hatalomdemonstrációja és a Tisza Párt válasza a választások előestéjén

Élő adásban közvetítjük a Békemenetet, és az Index stúdiójában szakértő vendégeinkkel boncolgatjuk Orbán Viktor miniszterelnök beszédét, valamint Magyar Péter sajtótájékoztatóját.

A Fidesz minden korábbinál nagyobb Békemenet szervezésével készül a közelgő önkormányzati és Európai Parlamenti választásokra. Az Index egy több órás élő műsor keretében fogja közvetíteni az eseményeket, ahol a kampány eddigi menetét és Orbán Viktor beszédét is részletesen elemezzük majd meghívott vendégeinkkel együtt. A miniszterelnök beszédében ígéretet tett arra, hogy a jövő héten több millió otthonba látogatnak el a június 9-i választás előtt.

A stúdióban két szakértő is tiszteletét teszi:

  • Bencsik Gábor, a Demokrata újságírója,
  • és Nagy Attila Tibor politikai elemző.

A Békemenet és a kampányelemzés így egyaránt fontos részét képezi a Fidesz választási előkészületeinek, és a közvetítés során külön figyelmet fordítunk majd a miniszterelnök üzeneteire. A Békemenetet Bayer Zsolt is megszólalt, hangsúlyozva, hogy ez az első olyan Békemenet, amely nem csak a kormány melletti kiállásról szól.

A Békemenet lezárása után egy órával Magyar Péter, a Tisza párt alelnöke és EP-listavezetője rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol kritikával illette a Fidesz rendezvényét. Magyar Péter szerint a Tisza Párt a valódi béke pártja, míg a Fidesz a háborúpártiak közé tartozik, hiszen katonákat küld Csádba és fegyvergyárakat épít fel Magyarországon. Cáfolta azt az állítást, hogy pártja szeretné a hadkötelezettség visszahozatalát, és ezzel szemben a KDNP-t és Kövér Lászlót nevezte meg kezdeményezőként.

Magyar Péter a Fidesz kampányát is bírálta, mondván, hogy az gyermekekre káros tartalmakat sugároz, és a hirdetések miatt a gyerekek attól félnek, hogy apjukat elviszik katonának. A Tisza Párt alelnöke szerint pártja biztonságot és nyugalmat szeretne a gyerekeknek, ezért petíciót indítanak a "félelemkeltő" kampány leállítása érdekében, és bejelentést tesznek a Médiahatóságnál.

Ezenfelül Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort rágalmazásért és rémhírterjesztésért, amiért a propaganda háborús veszéllyel fenyeget, és a gyerekek a reklámfilmek miatt félnek a háborútól. A feljelentés szövege elkészült, és hétfőn fogja beadni a miniszterelnök ellen.

Magyar az egészségügy problémáin is részletesen kifejtette, adatokkal alátámasztva beszélt a várólistákról, elöregedő háziorvosokról és a kórházak rossz állapotáról. Kijelentette, hogy a magyar egészségügy problémáin segíthetne a kormány, ha nem folynának el a pénzek, valamint ha megérkeznének az uniós források.

A szociális és oktatási problémákra is kitért, hangsúlyozva, hogy több százezer gyermek él a létminimum alatt. Megígérte, hogy hatalomra kerülése esetén a Tisza Párt minden forrást át fog csoportosítani az egészségügy és az oktatás problémáinak megoldására. Emellett létrehoznak külön oktatási és egészségügyi minisztériumot, és megemelik a családi pótlékot.

Magyar Péter a Békemenet után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy petíciót indítanak, amelyben Orbán Viktor miniszterelnöktől és Deutsch Tamás európai parlamenti listavezetőtől követelik „az adófizetői pénzen folytatott félelemkeltő kampány” leállítását. A Tisza Párt alelnöke szerint a mai Békemenet minden idők legalacsonyabb érdeklődést kiváltó Békemenete volt, és aki a Fideszre szavaz, „az a háborús uszításra, a megosztásra, a propagandára és a korrupcióra szavaz”.

Az európai parlamenti listavezető arra is kitért, hogy Orbán Viktor a Békemeneten tartott beszédében elmondta: a Fideszre leadott szavazat ma életet ment. Magyar Péter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, akkor lehet életeket menteni, ha fejlesztik az egészségügyet, de Magyarországon a várható élettartam ma az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

Magyar Péter arra az újságírói kérdésre, hogy le kell-e mondania Sulyok Tamás köztársasági elnöknek a Dobrev Klára által nyilvánosságra hozott dokumentumok után, kifejtette: nem ismeri az iratokat, majd az ügyészség eldönti, de valószínűleg elévült ügyről van szó.

Török Gábor szerint Orbán Viktor még soha nem emelte ilyen magasra a választás tétjét, mint most, és Nagy Attila Tibor politikai elemző úgy vélekedett, hogy a kormányfő gyakorlatilag megzsarolta a szavazókat.

(Borítókép: Magyar Péter. Fotó: Tövissi Bence / Index)