Amerikai korrupciós botrány: nyugalmazott tengernagy kerülhet börtönbe

Az Egyesült Államokban korrupció vádjával őrizetbe vették Robert Burke nyugalmazott négycsillagos tengernagyot, aki az amerikai haditengerészet egykori műveleti parancsnokhelyetteseként szolgált.

Az amerikai hatóságok által őrizetbe vett Burke 2022-ben vonult nyugdíjba, és azzal vádolják, hogy hivatali ideje alatt jelentős állami megrendelést ítélt oda a New York-i székhelyű Next Jump technológiai vállalatnak, cserébe a nyugdíjazása utáni foglalkoztatásért. A vádak szerint a Next Jump, amelynek nevét a korábbi hírek nem hozták nyilvánosságra, az amerikai haditengerészet személyi állományának képzésében játszott volna szerepet, és Burke-nek 500 ezer dolláros éves fizetést, valamint 100 ezer részvényopciót ígértek. A korrupciós ügyben érintett magánvállalat vezetőit is őrizetbe vették.

Burke, aki a haditengerészetben eltöltött ideje alatt a második legbefolyásosabb személyiségnek számított, akár 30 év letöltendő börtönbüntetést is kaphat, ha bűnösnek találják. Az ügy súlyosságát jelzi, hogy vezető állami tisztviselők és szenior vállalatvezetők is érintettek lehetnek a korrupciós sémában. A nyugalmazott tengernagy azonban tagadja a vádakat, és a Miamiban pénteken megtartott első meghallgatásán ártatlannak vallotta magát.

Burke-öt – aki 2020 és 2022 között felügyelte a haditengerészeti műveleteket Európában, Oroszországban és Afrikában – vesztegetés és vesztegetési összeesküvés, valamint személyes pénzügyi érdeket sértő cselekmények elkövetésével, valamint fontos információk eltitkolásával vádolják. Ügyvédje szerint védence a tárgyalás során ártatlannak fogja vallani magát.

A cég két vezetőjét – Yongchul „Charlie” Kimet (50) és Meghan Messengert (47) – vesztegetés és vesztegetési összeesküvés vádjával vádolják. Az ügyészek szerint a cég vállalta, hogy 2022-es nyugdíjba vonulása után 500 000 dollár éves fizetéssel és 100 000 részvényopció támogatásával felveszi Burke-t. Cserébe 2021-ben Burke 355 000 dolláros szerződést kötött a társasággal a haditengerészet személyzetének kiképzésére. Erre mindössze két évvel azután került sor, hogy a vállalat elveszítette korábbi haditengerészeti kiképzési szerződését.

Az ügyészség szerint Burke azután ítélte oda a szerződést, hogy – annak ellenére, hogy a haditengerészeti tisztviselők arra utasították őket, hogy ne lépjenek kapcsolatba vele – Kim és Messenger mégis találkoztak az admirálissal Washingtonban.

Az ügy vizsgálatát a Védelmi Bűnügyi Nyomozó Szolgálat (DCIS), a Haditengerészeti Bűnügyi Nyomozó Hivatal (NCIS) és az FBI washingtoni tisztjei folytatják. Amennyiben Robert Burke admirálist bűnösnek találják, akár 30 év börtönt is kaphat. Letartóztatták a cég két üzletvezetőjét is, akiket 20 évnyi börtönbüntetés fenyegeti. Az ügyész egy interjúban hangsúlyozta, hogy a törvény nem tesz kivételt az admirálisokkal vagy vezérigazgatókkal szemben, és a kenőpénzt fizetőket, valamint a vesztegetést elfogadókat felelősségre kell vonni.