Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Több helyi civil szervezet két éve tartó tiltakozása eredményre vezetett Győrben, ahol Dézsi Csaba András polgármester bejelentette, hogy a Győrszentiván melletti ipari park besorolása megváltozik, így nem épülhet "jelentős mértékben zavaró hatású" akkumulátorgyár a kertvárosban.

A Győrszentiván melletti ipari park (GIPZ) besorolásának megváltoztatását a Stratégiai Kabinet tárgyalta és döntött róla, majd a javaslat csütörtökön felkerül a kormány.hu-ra, társadalmi egyeztetésre. A változás értelmében a terület GIPE besorolású lesz, ami "egyéb ipari területet" jelent, például ipari raktárt, és kizárja a jelentős mértékben zavaró hatású ipari tevékenységeket, mint például egy akkumulátorgyár építését.

Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje szerint ez óriási siker a szentiváni civileknek, akik két éve harcolnak a GIPZ besorolás ellen. A polgármester korábban állította, hogy a Volkswagen nem tervez akkumulátorgyárat építeni a területen, így a civilek félelmei alaptalanok voltak. Azonban Pintér Bence és a civilek szerint az ügy még nem zárult le, mivel a múltban a győri Fidesz és a polgármester is megtévesztette őket az ügyben, és nem lehet teljes mértékben kizárni az akkumulátorgyár építésének veszélyét.