Ilaria Salis 16 millió forintos óvadék ellenében szabadlábon

Ilaria Salis, az antifa-ügy elsőrendű vádlottja 16 millió forint óvadék letétele esetén szabadlábra kerülhet, miután a Fővárosi Ítélőtábla szerdai végzésével megszüntette letartóztatását és bűnügyi felügyeletet rendelt el.

A Fővárosi Ítélőtábla május 15-én meghozott végzésével megszüntette Ilaria Salis letartóztatását, aki az antifa-ügy elsőrendű vádlottjaként áll bíróság előtt testi sértés kísérlete miatt. A bíróság honlapján közzétett közlemény szerint a vádlott 16 millió forint óvadék ellenében kerülhet szabadlábra, és bűnügyi felügyelet alá helyezik. A Fővárosi Főügyészség vádirata alapján folyik a büntetőeljárás a Fővárosi Törvényszéken. A vádlott letartóztatását korábban a szökés, elrejtőzés veszélye miatt fenntartották, de a védő sikeresen indítványozta az óvadék megállapítását és a bűnügyi felügyeletet, amit a tábla most helytállónak talált.

A Fővárosi Törvényszék a védői indítványokat elutasította, de a vádlott és védője fellebbezett, mivel a vádlott személyi körülményei rendezettek, és Budapesten is van tartózkodási helye. A tábla szerint a szökés, elrejtőzés veszélye a vádbeli súlyos bűncselekmények és a vádlott magyarországi kötődésének hiánya miatt áll fenn, de a védő érvei alapján a veszély kiküszöbölhető a bűnügyi felügyelettel és az óvadékkal.

A vádlott a bűnügyi felügyelet alatt álló budapesti ingatlant csak a bíróság engedélyével hagyhatja el, és a magatartási szabályok betartását technikai eszközökkel ellenőrzik. A tábla határozata végleges, az óvadékot a mai naptól számított három hónapon belül lehet letenni, és csak ezt követően kerülhet sor a vádlott szabadlására.

Ilaria Salis esete nagy visszhangot váltott ki Olaszországban, ahol a tárgyalóterembe vezetésekor kialakult helyzet kapcsán a római nagykövet is nyilatkozott az olasz közmédiának. Az olaszok kezdetben hazaszállítanák Salist, de végül ezt nem tették meg. A vádlott az Európai Parlamenti választáson is indulni fog.

A vádlottak egy szélsőséges baloldali ideológiával szimpatizáló szervezet tagjaiként erőszakos támadásokkal akarták megfélemlíteni a szélsőjobboldali mozgalmak képviselőit. A vádirat szerint a vádlottak Budapestre utaztak, hogy összehangolt támadásokat hajtsanak végre. Ilaria Salis több támadásban is részt vett, míg a többi vádlottat egy tervezett bántalmazás helyszínéről menekülés közben fogták el. A rendőrség szerint Budapesten öt összefüggő támadás történt, melyek során többen megsebesültek. A vádlottakat a "kitörés napja" rendezvény résztvevőinek vélt személyek elleni támadások miatt fogták el.

Salist 2023 februárjában tartóztatták le, miután a vádak szerint társaival közösen Budapest több pontján súlyosan összevert embereket, akikről azt feltételezték, hogy a neonáci Kitörés túra résztvevői. Salist lábbilincsben vezették be első tárgyalására – ezen a gyakorlaton a mai napig nem változtattak –, ügyvédjén keresztül pedig a magyar börtönkörülmények miatt panaszkodott. Ezek hatására kisebb diplomáciai csörte alakult ki Olaszország és Magyarország között.

A vádlott és védője azonban fellebbezett. A védő arra hivatkozott, hogy időközben védence személyi körülményeiben és az ügyet érintően is jelentős változások következtek be. A vádirat szerint nincs adat arra, hogy bármelyik cselekményben központi szerepet játszott volna, vagy közvetlenül sérülést okozott volna.

A fellebbezést a Fővárosi Ítélőtábla szerdai végzésében alaposnak találta. A tábla szerint bár a szökés, elrejtőzés veszélye továbbra is megállapítható a vádbeli súlyos bűncselekmények bűnszervezetben történt elkövetése, kiemelkedően erőszakos, útonálló jellege, továbbá a vádlott magyarországi kötődésének hiánya miatt, a védő azonban alappal mutatott rá, hogy a vádlott személyi körülményei tisztázottak, rendezettek. Továbbá a büntetőeljárás során aktív, együttműködő magatartást tanúsított.

Mindezek alapján a tábla szerdán meghozott végzésével az elsőfokú bíróság döntését megváltoztatva a védő enyhébb kényszerintézkedés iránti indítványának helyt adott, a vádlott letartóztatását 16 millió forint óvadék letétele esetére megszüntette és elrendelte a lakóhelyre korlátozott bűnügyi felügyeletét az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig.