Hollandia új kormányának alakulása

Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (PVV) vezetője bejelentette, hogy sikerült megállapodást kötni Hollandia következő kormányáról. A PVV fél éve nyerte meg a választást, de egyedül nem tudott kormányt alakítani, így más pártok támogatására volt szükség.

A megállapodás négy párt között jött létre: a PVV mellett a korábbi kormánypárt, a konzervatív-liberális VVD, a centrista, elitellenes Új Szociális Szerződés (NSC), valamint a holland farmereket és agrárcégeket képviselő Gazdák és Polgárok Mozgalma (BBB) részesei a koalíciónak.

Jelenleg még nem dőlt el, ki lesz a miniszterelnök, mivel a négy párt közül három vezetője jelezte, hogy nem vállal kormányzati szerepet, és a parlamentben maradnak. Wilders korábban már kizárta, hogy ő töltse be ezt a pozíciót. A Politico szerint a miniszterelnök személyéről még nem született megállapodás a négy koalíciós partner között, és a The Dutch News hírportál szerint a négy koalíciós partner még nem jutott végleges megállapodásra az új vezető személyéről.

A kormányzati megállapodás ellenére a miniszterelnök személye még akadályt jelenthet, hiszen a négy párt parlamenti frakcióinak is egyet kell értenie a választással. Ha a koalíció létrejön, 88 fős többsége lesz a 150 fős holland parlamentben.

Wilders Szabadságpártja a tavaly novemberi parlamenti választásokon az első helyet szerezte meg, de az arányos választási rendszer miatt Hollandiában általában többpárti koalíciók köttetnek. Wilders legnagyobb koalíciós partnere a lemondott, de még ügyvezető miniszterelnök, Mark Rutte Néppártja lesz.

Dilan Yeşilgöz, a Néppárt vezetője figyelmeztette az újságírókat, hogy a párton belüli konszenzus keresése – a következő lépés a megállapodás véglegesítése előtt – valószínűleg hosszú időt vesz még igénybe. A megállapodáshoz mind a négy párt parlamenti frakciójának jóváhagyására szükség van. Az új miniszterelnök megválasztása pedig még az utolsó pillanatban is meghiúsíthatja az idestova fél éve tartó koalíciós tárgyalásokat.

A The Dutch News című angol nyelvű holland hírportál beszámolója szerint a koalíciós megállapodás részletei hamarosan napvilágot láthatnak, és a szerdai megállapodást követően még legalább hat hétbe telik, mire a kormány esküt tehet. A tárgyalások január közepétől akadoztak, miután a VVD bejelentette, hogy törvényt kívánnak elfogadni, amely előírná a menedékkérők igazságos elosztását Hollandiában és megnehezítené a bevándorlást. A beszámoló szerint noha az új kormány stratégiája - bár részletek továbbra sem ismertek – határozott intézkedéseket tartalmaz a menekültügyet és a bevándorlást illetően, adócsökkentést irányoz elő, valamint a szegényebb családok pénzügyi biztonságának növelését célozza.

A holland kormányt jelenleg ügyvivőként a korábbi miniszterelnök, Mark Rutte vezeti.