2,5 milliárd forintos társasházi épületfelújítási alap Budapesten

Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy egy 2,5 milliárd forintos épületfelújítási alap létrehozására kerül sor, amelynek célja a megfizethető és energiahatékony lakhatás elősegítése a fővárosban.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a főpolgármester hosszú ideje dolgozik azon, hogy a budapestiek számára megfizethető és energiahatékony lakhatási lehetőségeket teremtsen. A most bejelentett alap a kerületek és banki finanszírozás segítségével összesen 10 milliárd forintra bővül majd, amelyet a budapesti társasházak felújítására fordítanak.

Karácsony Gergely a hvg.hu Fülke című podcastjában kifejtette, hogy a magyar kormány eltéríti azokat az EU-s forrásokat, amelyeket az energiahatékonyság növelésére szántak, és jelenleg családi házak felújításához adnak ilyen forrásokat. Ezzel szemben Budapesten rengeteg felújítandó panel és más társasház is van. A fővárosi közgyűlés ennek a hiánynak a pótlására elindítja a Klímaügynökséget.

Az MTI-vel közölt információk alapján, a Biodómban megrendezett "Otthon Budapesten – lakás és lakhatás" című kétnapos eseményen a főváros lakhatással kapcsolatos projektjeit is bemutatják. A rendezvényen szakértői kerekasztal-beszélgetések is helyet kapnak, ahol az ingatlanpiac és a lakáspolitika dinamikáját, a lakhatási problémák társadalmi következményeit, valamint a fenntarthatósági és épületenergetikai kérdéseket tárgyalják.