Biden és Trump elfogadták a CNN vitameghívását, de Biden nehéz helyzetben a csatatérállamokban

Joe Biden amerikai elnök jelentős hátrányban van Donald Trump republikánus riválisával szemben a csatatérállamokban, de mindketten elfogadták a CNN vitameghívását június 27-re, ami az első, nem hivatalos vita lesz a kampány során.

A New York Times legújabb közvélemény-kutatása szerint Biden hátrányban van Trump előtt a billegő államokban, ahol a választási részvételre hajlamos szavazók körében Trump vezet. Nevadában például 14 százalékponttal, Arizonában és Georgiában pedig 9 százalékponttal áll jobban Trump. A rozsdaövezetben szorosabb a verseny, Pennsylvaniában 4, Wisconsinban pedig 1 százalékpont a különbség Trump javára. Michigan az egyetlen állam, ahol Biden vezet, bár ott is csak 3 százalékponttal.

Biden 2020-ban még mind a hat említett államot megnyerte, ami mutatja, mennyire megváltozott a politikai helyzet. A demokrata elnök korábban többször is elutasította a közvélemény-kutatások jelentőségét, állítva, hogy azok gyakran tévesek. Egy adománygyűjtő eseményen Biden azt is hangoztatta, hogy a sajtó jelentései ellenére a trendek az ő oldalán állnak.

Azonban a demokratákhoz közel álló elemzők szerint a helyzet nem ilyen rózsás. Jim Kessler, a Third Way társalapítója szerint a demokratáknak javítaniuk kell a határvédelem, a bűnözés és az infláció terén, hogy esélyük legyen a győzelemre. Philippe Reines, Hillary Clinton egykori tanácsadója szerint, ha a választásokat most tartanák, Biden valószínűleg veszíteni fogna, de szerencsére a csapat tudatában van a problémáiknak.

Az amerikai elnökválasztást 174 nap múlva, november 5-én rendezik meg. A választási kampány új fordulatot vett, amikor Biden bejelentette, hogy júniusban és szeptemberben vitázna várható republikánus riválisával, Donald Trumppal. Ezzel szembemegy az Elnökjelölti Viták Bizottsága által javasolt három vitát felölelő beosztással. A kampány szerint az eredeti tervek "nem felelnek meg a választások szerkezetében és a választópolgárok érdeklődésében bekövetkezett változásoknak", például a korai szavazók számbeli növekedésére utalva.

Biden egy videóban kihívta Trumpot, aki 2020-ban két vitát veszített el vele szemben, és azóta nem jelent meg egy vitán sem. Trump válaszában elfogadta a Biden által javasolt időpontokat, de több vitát szeretne, amelyek a lehető legnagyobb közönség előtt zajlanak. A republikánus exelnök kritizálta Biden "nyitott határpolitikáját", a magas inflációt és a "gyenge" külpolitikáját is.

Joe Biden és Donald Trump mindketten elfogadták a CNN vitameghívását június 27-re. Biden a közösségi médián keresztül, egy X (egykor Twitter) oldalán közzétett bejegyzésben jelezte, hogy elfogadta a meghívást, és Trumpot is felszólította, hogy tegye meg ugyanezt. "Megkaptam és elfogadtam a @CNN meghívását egy június 27-i vitára. Rajtad a sor, Donald. Ahogy mondtad: akárhol, bármikor, bárhol." Trump kampánymenedzsere nem sokkal később értesítette a CNN-t, hogy a volt elnök elfogadja a meghívást. A két félnek még sok részlettel kapcsolatban meg kell egyeznie a vita előtt, például a moderátor személye, a helyszín és a vita szabályai is kérdésesek lehetnek. Biden javaslata szerint a többi jelöltet – például John F. Kennedy unokaöccsét, Robert F. Kennedy Jr.-t – nem hívnák meg a vitára.

A júniusi tévévita példa nélkülinek számít, több mint négy hónappal a november 5-i elnökválasztás előtt fogják tartani. Olyannyira korai a vita, hogy Biden és Trump még nem is lesznek hivatalosan pártjaik elnökjelöltjei akkor, ugyanis a republikánusok csak július közepén, a demokraták pedig csak augusztus közepén tartják majd jelöltállító konvenciójukat. Mindketten megerősítették, hogy elfogadták az ABC tévécsatorna felkérését egy szeptember 10-én rendezendő vitára is. Fél évvel az elnökválasztás előtt Biden és Trump fej fej mellett áll a felmérésekben a FiveThirtyEight összesítése szerint.

A Biden- és Trump-kampánystáb között az elmúlt hetekben nem hivatalos megbeszélések zajlottak a vitákról, amelyek nagyrészt az elnökjelölti vitákkal foglalkozó bizottság iránti kölcsönös megvetésre és a bizottság megkerülésére irányuló lehetséges forgatókönyvekre összpontosítottak. Még mindig nagy különbségek vannak aközött, hogy az egyes jelöltek mit szeretnének a vitától. Levelében a Biden-kampánystáb egy kritikus változtatást javasolt, amely szerintük érdemibbé és kevésbé látványossá tenné a vitákat: a jelöltek a stúdióközönség nélkül vitáznának. Trump az Igazság közösségi oldalán közzétett bejegyzésében visszautasította ezt az elképzelést, mondván, hogy „a hangulat érdekében” egy nagyon nagy helyszínt részesítene előnyben, bár Biden állítólag fél a tömegtől.

Az elnöki vitákkal foglalkozó bizottság tavaly novemberben három elnökjelölti vita időpontját jelentette be. Az első vitát szeptember 16-án Texasban, a másodikat október 1-jén Virginiában, a harmadikat pedig október 9-én Utahban rendezték volna. Biden kampányának elnöke, Jen O'Malley Dillon azt írta, hogy a kampány azért javasolja a módosított menetrendet, mert az eredeti időpontok „nem felelnek meg a választások struktúrájában és a választók érdekeiben bekövetkezett változásoknak”, rámutatva a korai szavazás időzítésére, arra, hogy a bizottság a vitákat „szórakoztató látványosságnak” építi fel, és hogy a bizottság „nem képes vagy nem akar” érvényt szerezni a 2020-as viták szabályainak.

A KAMPÁNY AZT IS JAVASOLTA, HOGY JÚLIUS VÉGÉN TARTSANAK ALELNÖKI VITÁT, MIUTÁN A REPUBLIKÁNUS PÁRT MEGNEVEZI JELÖLTJÉT ERRE A POSZTRA.

A korábbi vitarendezés iránti kérés a kampány azon törekvését jelzi, hogy a választókat minél hamarabb bevonják a politikai folyamatba. A stáb többször is elhárította a negatív közvélemény-kutatásokat azzal, hogy az amerikaiak többsége csak jóval közelebb a választáshoz hangolódik rá a választási folyamatra.

A KORÁBBI VITÁK SZORGALMAZÁSA SEGÍTHET A HARMADIK FÉL JELÖLTJEINEK KISZŰRÉSÉBEN IS, AKIK PROBLÉMÁKAT OKOZHATNAK TRUMPNAK ÉS BIDENNEK IS.

A jelölteknek bizonyos kritériumoknak meg kell felelniük a szavazókörökhöz való hozzáféréssel, a közvélemény-kutatással és az alkotmányos jogosultsággal kapcsolatban, hogy kvalifikálhassák magukat. Trump és Biden szinte biztos, hogy megfelelnek a követelményeknek, de nem világos, hogy az olyan harmadik párti jelöltek, mint Cornel West vagy Robert F. Kennedy Jr. megfelelnek-e a követelményeknek. Az elnökjelölti vitákkal foglalkozó bizottság általában csak a munka ünnepét követően (szeptember 2.) határozza meg, hogy ki jogosult részt venni a vitákon, de ez jelen esetben nyilván nem fog működni.

A vita jelentősége

Amerikaiak milliói számára a viták jelentik majd a legátfogóbb képet, amelyet a 2020-as választásokat megelőző, négy évvel ezelőtti viták óta bármelyik jelöltről kaphatnak. A Biden és Trump életkora miatt aggódó választók számára kritikus fontosságú lesz, hogy láthatják, hogyan teljesít mindkét jelölt.

TRUMP JÚNIUS 14-ÉN, NAGYJÁBÓL AZ ELSŐ JAVASOLT IDŐPONT IDEJÉN TÖLTI A 78-AT, MÍG BIDEN A VÁLASZTÁSOK UTÁN, NOVEMBERBEN LESZ 82 ÉVES.

A kampánystáb egy kritikus változtatást is javasol, amely szerintük érdemibbé és kevésbé látványossá tenné a vitákat: a jelöltek stúdióközönség nélkül vitáznának.

A republikánusok már hónapok óta nyomást gyakorolnak Bidenre, hogy vitázzon Trumppal, miután az elnök nem határozott válaszokat adott arra vonatkozóan, hogy sor kerülhet-e az összecsapásra. Biden korábban feltételhez kötötte az elődjével folytatott vitákat, és azt mondta az újságíróknak: „A viselkedésétől függ”, de nem volt hajlandó bővebben kifejteni.

Trump csapata több okból is szeretné minél előbb a vitapódiumra ültetni a volt elnököt – mondta a CNN-nek a múlt hónapban egy, a megbeszéléseket ismerő forrás. A Trump-stáb áprilisban azt kérte az elnöki vitákkal foglalkozó bizottságtól, hogy az idei általános választási vitákat „sokkal korábban” rendezzék meg. A forrás arra hivatkozott, hogy a vitákat egyes területeken az előrehozott szavazás megkezdése utánra tervezték, és azt szeretnék, ha Trump még azelőtt el tudná érni a választókat, mielőtt azok döntenének.

(Borítókép: Joe Biden és Donald Trump a Belmont Egyetemen 2020. október 22-én Nashville Tennessee államban. Fotó: Morry Gash / Pool / Getty Images)