A Ferencváros és a Gazprom lehetséges szponzorációja

A Ferencvárosi Torna Club (FTC) jelenlegi támogatói nem határolódtak el a Gazprommal való esetleges szponzorációs együttműködéstől, annak ellenére, hogy Nyugat-Európában az orosz-ukrán konfliktus miatt az orosz sportszponzorációk jelentős része megszűnt.

Nyugat-Európában a fociklubok szponzorációjával kapcsolatban egy határvonalat húztak: az arab országokból érkező támogatás még elfogadható, de az orosz cégek pénzét az ukrajnai háború kitörése óta vállalhatatlannak tartják. Ezzel szemben Magyarországon egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az orosz olajipari óriás, a Gazprom lehet az FTC legfőbb támogatója. Szabados Gábor közgazdász szerint ez a helyzet Európában jelenleg vállalhatatlan lenne.

Az RTL csatorna megkereste az FTC jelenlegi legnagyobb szponzorait, hogy megtudja, zavarja-e őket a lehetséges közös szponzoráció. A Telekom nem adott egyértelmű választ, csupán annyit közöltek, hogy 2014 óta támogatják az FTC utánpótlás-nevelését, és 2015 óta a felnőtt férfi futballcsapat főtámogatói. Emellett a női labdarúgó-, a vízilabda-, a jégkorong- és a férfi tornaszakosztályok névadó támogatójaként is részt vesznek a klub életében. A szponzoráció összegét üzleti titokként kezelik, és a Gazprommal kapcsolatban sem tettek semmilyen elhatárolódó vagy pozitív megjegyzést.

A Groupama biztosító, amely 2009 óta támogatja a Ferencvárost és nemrég hosszabbított szerződést a klubbal, szintén nem nyilatkozott egyértelműen. Azt válaszolták, hogy nincsenek információik a támogatói kör változásáról, ezért nem tudnak a kérdésekkel kapcsolatban nyilatkozni.

Szabados Gábor szerint elméletben lehetséges, hogy egy nyugati szponzor kihátrál a Ferencváros mögül a Gazprom-megállapodás miatt, de a gyakorlatban erre kevés az esély. A sportközgazdász hozzátette, hogy a támogatók valószínűleg tisztában vannak azzal, hogy a Ferencváros elnöke a kormánypárt egyik befolyásos tagja, és ezért elfogadják az orosz cég jelenlétét, nem bontanak szerződést.

Sajtóhírek szerint a Gazprom-megállapodás évi 5 millió eurót hozhat a fővárosi klubnak.