Ez a világ legmérgezőbb hala

A kőhalak (Synanceia) nemzetségének öt tagja van, és ezek a halak rendelkeznek a legveszélyesebb méreggel a halak között, amelyet csak védekezésre használnak – számol be az IFLScience.

A kőhalak a Csendes- és Indiai-óceán tengerfenekének koralljaiba és szikláiba tökéletesen beleolvadva várnak prédáikra, mint például más halakra és rákokra, majd hirtelen lecsapnak rájuk. A legveszélyesebb venommal a Synanceia verrucosa, azaz a zátonyi kőhal rendelkezik, melynek mérge hátúszója tüskéiben található.

A Guinness Rekordok Könyve szerint a zátonyi kőhalnak van a legnagyobb méregmirigye az összes ismert hal közül. A mérgezés súlyossága attól függ, hogy hány tüske juttatta be a mérget a szervezetbe és milyen mélyre hatoltak be ezek a tüskék. A kőhal mérge rendkívül erős, komoly fájdalmat és akár halált is okozhat.

A fájdalom a beszámolók szerint gyötrelmes és hihetetlenül intenzív, és a legjobb azonnali ellenszer a forró vizes terápia lehet, amíg orvosi segítség nem érkezik. Bryan Fry, a Queenslandi Egyetem munkatársa a The Guardiannek nyilatkozva elmondta, hogy a mérgezés fájdalma rosszabb lehet, mint a szülés. Szerencsére már 1959-ben kifejlesztették az ellenmérget, amely csökkentheti a súlyos szövődmények kockázatát.

A cikkben említett The Guardian cikk azonban nem csak a kőhalak veszélyességéről számolt be, hanem egy másik, nem kevésbé izgalmas témáról is. A lap beszámolója szerint a Négy esküvő és egy temetés című film forgatása során Hugh Grant és Charlotte Coleman színészek majdnem halálos balesetet szenvedtek. A film nyitójelenetének forgatása közben, amikor a karakterek egy Minivel száguldanak egy esküvőre, és Grant hátramenetbe kapcsolva centikre került egy szembejövő kamiontól. A film rendezője, Mike Newell a The Guardiannek adott interjúban mesélte el a hajszál híján bekövetkezett tragédiát, amely szerencsére elmaradt, így a film végül hollywoodi sztárrá tette Hugh Grantet.

Mike Newell rendező szerint a veszélyes szituáció a nyitójelenet forgatása közben következett be, amikor Charles és Scarlett egy esküvőre száguldanak Mini-jükkel, és tolatnak, miután elvétették a kijáratot. Newell elárulta, hogy Grant ténylegesen az autó volánja mögött ült az autópályán, és centiméterek választották el őket attól, hogy teljes sebességgel beletolassanak egy teherautóba, ami feléjük jött. „Hirtelen láttam, ahogy az egész film összeomlik előttem, és azt gondoltam, miattam hal meg a főszereplő az autópályán" – folytatta a rendező. Simon Callow, aki Garethként szerepelt a filmben, elmesélte, hogy kezdetben úgy érezte, Grant „aluljátssza” szerepét, de később bebizonyosodott, hogy tévedett, mivel Grant színészi teljesítménye abszolút mesteri volt a könnyed vígjátékban. A film írója, Curtis kezdetben nem volt biztos Grant szereposztásában, de végül a báj, a humor és az okosság kombinációját találta meg benne, így Grant azonnal megkapta a szerepet.