A gyermektelenség lelki okai és hatásai

A gyermektelenség lelki vonatkozásairól beszélgettek szakemberek a Babahajó Közösségi Tér eseményén Szegeden, ahol Dombi Edina pszichoterapeuta a meddőség lehetséges lelki okairól osztotta meg gondolatait. A pszichoterapeuta szerint bár a meddőségnek nem feltétlenül van lelki oka, a mentális tényezők mégis fontos szerepet játszhatnak a teherbeesés sikerességében, hiszen az ellazulás és a felszabadultság elősegítheti a sikeres megtermékenyítést.

A gyermekvállaláshoz kapcsolódó addigi történetek nyomása és a kudarcok hatása a nőiség érzetére és az önértékelésre is súlyos lehet. A meddőség gyakran megkérdőjelezi az önbizalmat és a párkapcsolatot is, ami akár a kapcsolatok véget éréséhez is vezethet.

A mesterséges megtermékenyítés során a sikertelenség tovább ronthatja a helyzetet, hiszen a párok hite és lendülete fogyhat az ismételt kudarcok hatására. Dombi Edina szerint a legnehezebb, amikor a párokat arra szólítják fel, hogy lazuljanak el, ami felelősségérzetet kelthet bennük a sikertelenségért.

Korchmáros Zsófia veszteség- és gyászfeldolgozási specialista szerint a veszteségérzet nem csak a meg nem fogant gyermek miatt alakulhat ki, hanem a gyermekvállalás érdekében feladott dolgok, mint például munka, pénz és évek miatt is. A családi és baráti kapcsolatok is megromolhatnak a meddőség hatására, és a környezet gyakran nem képes megfelelő támogatást nyújtani.

Tripiska Juli reproduktívegészség-fejlesztő és meddőségi szaktanácsadó a nemi különbségek pszichológiai hatásairól beszélt, kiemelve, hogy a férfiak gyakran érzik magukat kiszorítva a folyamatból. A szaktanácsadó hangsúlyozta a mentális segítségnyújtás fontosságát, amely jelentősen hozzájárulhat a megtermékenyítés sikerességi arányához.

Báer-Rosta Kata meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadó szerint a meddőség társadalmi tabuként való kezelésének felszámolása segíthet az érintetteknek. Korchmáros Zsófia hozzátette, hogy a segítségkérés és a beszélgetés lehetősége is fontos lehet az érintettek számára.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a kontrollérzet megtartása és az egyéni út megtalálása a gyermekáldásért folytatott küzdelemben kiemelten fontos. Dombi Edina szerint mindenki számára lényeges, hogy érezze: tett magáért valamit.

A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.