Akadémiai elismerések átadása az MTA közgyűlésén

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kiemelte, hogy a hazai tudományos eredmények nemzeti érdekeknek megfelelő hasznosulása sorskérdés. Az MTA 197. közgyűlésén számos tudós részesült elismerésben, köztük Pléh Csaba, aki az Akadémiai Aranyérmet vehette át.

Az ünnepi ülésen az Akadémiai Aranyérmet Pléh Csabának, a Közép-európai Egyetem Kognitív Tudományi Tanszék vendégprofesszorának ítélték oda, aki a pszichológia, a nyelv-, bölcsészet- és társadalomtudományok területén végzett munkásságáért kapta meg az életműdíjnak számító kitüntetést. Az Akadémiai Díjakat több tudományterület képviselői kapták meg, köztük Dénes Ádám, Fodor László, Kálai Tamás, M. Tóth Tivadar, Maticsák Sándor, Matolcsi Máté, Patócs Attila Balázs, Szilágyi József, Szőke Béla Miklós, Tapasztó Levente és Veress Emőd.

Az Akadémiai Újságíró Díjat Márok Tamásnak ítélték oda, míg a Wahrmann Mór-érmet Pavelka Tibor vehette át. A külhoni magyar tudósok tevékenységét elismerő Arany János-életműdíjat Fuchs László kapta, amelyet Freund Tamás júniusban fog átadni.

Freund Tamás hangsúlyozta, hogy a tudományos eredmények hasznosulása és a tudás közjó szolgálatába állítása a döntéshozók számára a legmagasabb rendű hasznosulást jelenti. Az Akadémia elnöke szerint a nemzet legnagyobb kincse a tagok tehetsége, és az Akadémia vállalása a nemzeti tudományos tehetségvagyon felelős gazdálkodása.

Az ünnepségen Prószéky Gábor tartott előadást a magyar nyelvtechnológiai eredményekről és a mesterséges intelligencia koráról, különös tekintettel a magyar ChatGPT-re, a PULI-ra. A díjátadó után a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola számára összegyűlt több mint 12,5 millió forint adományt is átadták.

A közgyűlés hétfő délután zárt munkaközgyűléssel folytatódott, ahol az elnöki és a főtitkári beszámolót hallgatták meg, és a magyar tudományos nyelv használatáról szóló elnökségi javaslat is napirendre került. A tanácskozás kedden zárt munkaközgyűléssel folytatódik, tudományos előadásokkal, többek között a népességfogyás, a Széchenyi Lánchíd és az MTA Székház rekonstrukciója, valamint az Európai Unió bővítésének tapasztalatairól. A Külső Tagok Fórumán átadják az Arany János-díjakat, és szerdán a Fiatal Kutatók Fóruma az öregedő társadalom vizsgálatával folytatódik.