Románia megelőzte Magyarországot, és a magyar gazdaság helyzete

A magyar gazdaság jobban indította az évet, mint várták, de a fizetések és a fogyasztás terén az EU egyik leggyengébbjei vagyunk. Románia fizetésekben már megelőzött minket, és a román miniszterelnök szerint Lengyelország is lekörözhető. A magyar kormány konvergenciaprogramja optimista, de a kincstár helyzete nem ideális. A Mol üzemanyagárak csökkentésével közeledünk a kormány által kívánt szinthez, miközben a kullancsok korai megjelenése aggodalomra ad okot.

A magyar gazdaság 2024-et jobban kezdte, mint várták, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az első negyedévben 1,7 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor a fizetések és a fogyasztás terén az EU leggyengébbjei közé sorolható Magyarország, a háztartások fogyasztásában csak Bulgáriát előzve. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint a cél, hogy Magyarország 2030-ra az EU öt legélhetőbb tagállama közé kerüljön.

Románia a fizetések terén már megelőzte Magyarországot, és a román miniszterelnök, Marcel Ciolacu szerint Lengyelország is megelőzhető. A magyar kormány konvergenciaprogramja optimizmust sugall, de az S&P hitelminősítő szerint a nyári választások után megszorításokra készülhet a kormány.

A Mol üzemanyagárakat illetően először hétfőn, majd szombaton is csökkentette az árakat, közelítve a kormány által kívánt szinthez. A kormányon belül azonban nincs teljes összhang abban, hogy hogyan kezeljék az üzemanyagárakat.

A kullancsok idén a szokásosnál korábban jelentek meg, és a kutatók két déli kullancsfajt figyelnek, amelyek a krími-kongói vérzéses láz kórokozóját hordozhatják. Magyarországi állatokban már kimutatták a vírus ellenanyagát.

Végül a közlekedési szektorban is változások várhatóak, hiszen a Gett a Taxim taxitársasággal együttműködve lép be a magyar piacra, ami a magyar taxipiac gyors és teljes átrendeződéséhez vezethet. Az Uber visszatérésével és a Gett megjelenésével nőhet az applikációban rendelt autók aránya.