Tesla bővítés Grünheidében: helyi ellenállás a tervek ellen

A Tesla amerikai elektromos autógyártó tervei szerint bővíteni kívánja németországi gyárát Grünheidében, azonban a helyi lakosság és természetvédelmi szervezetek erőteljes tiltakozása ellenére kapott engedélyt a helyi képviselőtestülettől.

A grünheidei képviselőtestület rendőri védelem mellett hozott döntést a Tesla gyárbővítéséről, amelynek értelmében a jelenlegi 300 hektáros terület mellett 2025 végéig egy teherpályaudvar és egy logisztikai központ is felépülhet. Ez a fejlesztés azonban csak akkor valósulhat meg, ha a természetvédők nem állnak az útjába, hiszen a környékbeli lakosság kétharmada ellenezte a terveket.

A gyár környezetvédelmi szempontból vitatott bővítése miatt a Tesla-üzemet múlt hétvégén klímaaktivisták rohamozták meg, és újabb tiltakozó akciókat, valamint pereket jelentettek be a friss döntésre reagálva.

A helyi lakosok és természetvédelmi csoportok aggodalmukat fejezték ki a vízkészletek és az erdők védelme kapcsán. A tartomány vezetői a gazdasági fejlődés lehetőségét látják a bővítésben, de a lakosság attól tart, hogy a tervezett fejlesztéssel a Tesla túlzottan igénybe veszi majd a korlátozottan rendelkezésre álló ivóvizet és erdőket írtana ki.

A Welt beszámolója szerint a képviselőtestület a lakosság tiltakozása miatt csökkentette a kivágható erdő területét, és a Tesla lemondott bizonyos szociális létesítmények, például a dolgozók gyermekeinek tervezett napközi épülete kivitelezéséről.

A képviselőtestület ülésén mély megosztottság és éles szóváltások uralkodtak, a biztonságiaknak is be kellett avatkozniuk. Egy helyi lakos burkoltan megfenyegette a városvezetőket, jelezve, hogy ha jóváhagyják a fejlesztést, „már nem lesz jó életük a közösség képviselőiként”.

A Stop Tesla! természetvédelmi kezdeményezés klímaaktivistái bejelentették, hogy a nyár végéig nem számolják fel a telephely körül felépített táboraikat, és újabb tüntetéseket szerveznek. Emellett már vizsgálják a jogorvoslati lehetőségeket, amellyel megakadályozható lehet a tervezett építkezés.