Otthonfelújítási támogatás nyugdíjasoknak: mit kell tudni?

A nyugdíjasok is igénybe vehetik az otthonfelújítási támogatást, amely lehetőséget biztosít a családi házak energetikai korszerűsítésére, így jelentős rezsicsökkentést érhetnek el. Azonban több feltételnek is meg kell felelniük, hogy sikeresen pályázhassanak.

A 2024. június 3-án induló otthonfelújítási program keretében a nyugdíjasok is finanszírozhatják családi házuk energetikai korszerűsítését, akár 6 millió forint összegű támogatással, amely részben vissza nem térítendő, részben pedig kamatmentes kölcsön formájában érhető el.

A támogatáshoz kapcsolódó hitel igényléséhez azonban számos feltételnek kell megfelelni. Például a hitel lejáratakor az igénylő nem töltheti be a 75. életévét, ami 10 éves futamidő esetén azt jelenti, hogy a konstrukció legfeljebb 64 éves korig igényelhető. A rövidebb futamidő választása magasabb havi törlesztőrészleteket eredményez, ami kihívást jelenthet a nyugdíjból élők számára. Például 3 millió forint kamatmentes hitel esetén:

  • 10 éves futamidőre 25 ezer forint a havi törlesztő,
  • 8 évre 31 ezer forintot,
  • 5 évre pedig 50 ezer forintot kell havonta kigazdálkodni.

Egy alternatív megoldás lehet, ha a hitelbe fiatalabb adóstársat vonnak be, aki rendelkezik a hitelhez szükséges jövedelemmel. Azonban, ha az adóstársnak már van hitele, akkor a meglévő és az új kölcsön törlesztőit is el kell bírnia a jövedelmének. Emellett figyelembe kell venni, hogy az adóstársként való részvétel későbbi lakáshitel vagy babaváró hitel felvételénél is befolyásolhatja a hitelképességet.

Az otthonfelújítási hitel igényléséhez szükséges jövedelem öregségi nyugdíj formájában is elfogadott. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) szabály szerint 600 ezer forint nettó jövedelem alatt a nyugdíj legfeljebb 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre. A hitelképességhez szükséges minimális jövedelem várhatóan az aktuális nettó minimálbér összege lesz, ami jelenleg 177 400 forint. Mivel a magyar átlagnyugdíj 231 ezer forint, a mediánnyugdíj pedig 205 ezer forint, a legtöbb idős számára elérhető lesz a támogatott hitelkonstrukció.

A támogatás keretében legfeljebb 7 millió forint értékű korszerűsítési munkálatokat lehet elvégezni, amelyhez az igénylőnek legalább 14,3 százalékot, azaz 1 millió forintot saját forrásból kell biztosítania. Ez az önerő akár hitelből is finanszírozható.

Sokan dolgoznak nyugdíj mellett

A KSH helyzetképe szerint tavaly már csaknem 115 ezren dolgoztak a 65–74 éves korosztályból, míg 2010-ben még alig voltak 28 ezren. Több mint négyszeresére emelkedett tehát a dolgozó nyugdíjasok száma.

A statisztikák szerint a 65 évesnél idősebb munkavállaló magyarok közel fele a nemzetgazdaságban dolgozik:

  • a feldolgozóiparban 11 és fél ezren helyezkedtek el,
  • 11 ezrüknek a kereskedelem és gépjárműjavítás ad munkát,
  • 10 600-an pedig oktatási területen dolgoztak 2023-ban.

Az RTL Reggeliben Farkas András nyugdíjszakértő a nyugdíj melletti munkavállalás kapcsán elmondta: sokakat az alacsony nyugdíj késztet munkára nyugdíjas éveikben, másokra – orvosokra, pedagógusokra – pedig akkora szükség van, hogy nem engedhetik meg a visszavonulást, míg egyesek úgy érzik, hogy aki tovább dolgozik, tovább is él. Ha így folytatódik a trend, akár nyugdíjkorhatár-emelés is jöhet.

A hazai nyugdíjak a friss számokat nézve távolodnak az EU-s átlagtól.