A neoliberális gazdaságpolitika hatása a demokráciára és az amerikai elnökválasztásra

A Nobel-díjas Joseph Stiglitz szerint a neoliberális gazdaságpolitika gyengíti a demokráciát, és a választási évben ez a téma kerül előtérbe az Egyesült Államokban, Európában és Indiában is. A CNN felmérése szerint a gazdaságpolitika döntő szerepet játszik a választók döntéseiben.

Választási év van, és a középpontban a gazdaságpolitika áll. Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász a Project Syndicate oldalon kifejtette, hogy a neoliberális ortodoxia – adócsökkentés, az állam szerepének csökkentése, a dereguláció – nem erősítette a demokráciát, és nem hozta meg a várt eredményeket. Stiglitz emlékeztet arra, hogy a neoliberális gazdaságpolitikát először a chicagói fiúk, Milton Friedman tanítványai alkalmazták Pinochet tábornok Chiléjében a hetvenes években.

A neoliberális gazdaságpolitika hatásait vizsgálva Stiglitz rámutat, hogy 1980 és 2019 között az egy főre jutó reáljövedelem növekedése jelentősen alacsonyabb volt, mint a korábbi 30 évben, és a társadalom alsó rétegeinek jövedelme stagnált, míg a leggazdagabbaké nőtt. A társadalombiztosítás feltételeinek romlása pedig létbizonytalanságot okozott.

A neoliberális politika másik negatív következménye, hogy nem kezeli hatékonyan a környezetszennyezést, mivel az akadálytalan piacgazdaságban bízik, ami sok közgazdász szerint sem hatékony, sem stabil. Stiglitz szerint a jövedelmek elosztása sem támogatja a társadalmi elfogadást.

Az adócsökkentés és az állami támogatások elutasítása a neoliberális gazdaságpolitika jellemzői, amelyek például a brit miniszterelnök, Liz Truss bukásához vezettek, és figyelmen kívül hagyják, hogy vállalkozók, mint Elon Musk, jelentős állami támogatást kaptak.

Az Egyesült Államokban az elnökválasztás értékválasztást jelent. Stiglitz szerint Joe Biden elnök a társadalom 99%-ának életszínvonalát igyekszik emelni, míg Donald Trump a legfelső 1% érdekeit képviseli. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a választók elfelejtették Trump elnökségének káoszát és a jogállam elleni támadásokat.

A CNN felméréséből kiderül, hogy a regisztrált választók 49%-a Trumpra, 43%-a Bidenre szavazna, és a gazdaság rendkívül fontos szempont a választás során. A választók többsége Biden gazdasági teljesítményét negatívnak látja, és az inflációval kapcsolatban is elégedetlenek. Az amerikaiak 70%-a úgy véli, hogy az ország gazdasági helyzete rossz, és a saját pénzügyi helyzetüket is többségük rossznak tartja. A szegényebb háztartások körében még nagyobb az elégedetlenség.