A gyerekeké a főszerep a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Izgalmas kezdeményezés keretében a Magyar Mozgókép Fesztivál és a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál videóversenyt hirdet 20 év alatti fiatalok számára a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programon belül.

A verseny három kategóriában várja a legfeljebb 1,5 perces filmekkel nevező fiatalokat. A Boldogság és LEGO kategóriákban egy fiatalos zsűri, köztük Puskás-Dallos Peti zenész, Hollósi Jázmin a MOME-ról, Lampert Benedek fotográfus és Mazzag Izabella film és videoklip rendező fogja kiválasztani a nyertes alkotásokat. A Mobilbalatonos kisfilmek esetében Mészáros Blanka színművész, Csáki László és Breier Ádám rendezők lesznek a zsűri tagjai.

A nevezési határidő május 30-ig tart, a győztesek LEGO-készleteket, koncertjegyeket, VIP belépőket nyerhetnek a STRAND fesztiválra, valamint részt vehetnek egy egynapos szakmai workshopon a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetben.

A Boldogság kategóriában a telefonnal készített, műfaji megkötés nélküli kisfilmeket várnak, amelyek a boldogság témáját dolgozzák fel. A Kalandozások a LEGO galaxisban szekcióban a fiatalok játékkockák és minifigurák segítségével mutathatják be, hogyan fedezi fel az emberiség a világűrt. Mindkét kategóriában a már említett zsűri tagjai döntenek a nyertesekről.

A Mobilbalaton kategóriában a pályázóknak telefonnal kell filmet készíteniük a balatoni életérzésről, műfaji megkötés nélkül. Itt is lehetőség van animációra, élőszereplős kisfilmre vagy videóklipre. A zsűri tagjai itt is Mészáros Blanka, Csáki László és Breier Ádám.

A szervezők szerint a filmeknek egyedieknek és személyeseknek kell lenniük, az alkotók gondolataival és érzéseivel teli. A pályázók egyénileg és csapatban is nevezhetnek, akár több kategóriában is, és egy nevező korlátlan számú kisfilmmel indulhat.

A Mobilbalaton kategória vetítése és döntője a Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz június 14-én, míg a Boldogság és LEGO-kategóriák vetítése és döntője az őszi Cinemira Nemzetközi Gyerek-és Ifjúsági Filmfesztiválon október 13-án kerül megrendezésre.

A pályázatról további részletekért ide kattintva tájékozódhatnak.