Drónpilótaképzés a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem bejelentette, hogy elindították a drónpilótaképzést, amelyet 13 újonnan beszerzett pilóta nélküli repülő eszköz támogat a gyakorlati oktatás során.

A Soproni Egyetem hosszú ideje alkalmaz automatizált légi megfigyelő és térképészeti rendszereket a képzési profiljába tartozó szakterületeken, mint az erdészeti, vadbiológiai és geoinformatikai kutatások, ahol az elmúlt 15-20 év során rendszeresen használták ezeket a technológiákat. Azonban eddig nem volt integrált tantárgyi képzés a tantervben.

Az egyetem válaszként a kihívásokra, és a jövő igényeinek megfelelően, 2021 februárjában indította el a Távpilóta (drónpilóta) alapismeretek nevű tárgyat az erdőmérnök karon. A tárgy heti két óra elméleti és két óra gyakorlati oktatást foglal magában egy féléven át.

A képzést a Geomatikai és Kultúrmérnöki Intézet, valamint a Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Intézet közösen működteti. Az oktatáshoz szükséges eszközparkot az egyetem első körben 13 drónnal, szimulátorokkal és egyéb segédeszközökkel bővítette ki, és terveik szerint a jövőben további bővítéseket hajtanak végre.

A Soproni Egyetem célja, hogy az alapozó tárgy után további szakirányú képzéseket indítson, amelyek révén a gyorsan fejlődő pilóta nélküli légi rendszerek (UAS) területén felkészült szakembereket biztosítsanak az erdészeti, természetvédelmi, környezetvédelmi, vadgazdálkodási, geomatikai és kultúrmérnöki iparágak számára.