Robert Fico kezében a szlovák közmédia

A szlovák ellenzék szerint Robert Fico kormánya megpróbálja befolyása alá vonni az RTVS-t (Rozhlas a televízia Slovenska). Ezt azzal indokolják, hogy a közmédia veszteséges és konfliktusban áll a kormánnyal, ami miatt kétséges a pártatlansága.

A közszolgálati rádió és televízió átalakítását tervező döntés széles körű felháborodást váltott ki a szlovák társadalomban, ami több ezer ember csütörtöki pozsonyi utcára vonulásához vezetett.

Az ellenzéki Progresszív Szlovákia párt által szervezett tüntetésen Michal Šimečka, a párt vezetője kifejtette, hogy a szlovák társadalom nem fogja hagyni, hogy kényszerítsék őket elhagyni szeretett országukat, vagy hogy Fico Európán kívülre taszítsa Szlovákiát. Šimečka hangsúlyozta: "Nem hagyjuk, hogy kikényszerítsenek minket szeretett Szlovákiánkból, és nem engedjük, hogy Fico Szlovákiát rángassa Európán kívülre, valahova Oroszországba, ezt egyszerűen nem fogjuk megengedni nekik."

A tervezett módosítások értelmében az RTVS megszűnik jelenlegi formájában, és egy új szervezetként jön létre. Az ellenzék szerint a kormány által elfogadott javaslat célja a sajtószabadság megszüntetése és a közmédia saját befolyása alá vonása.

Szakértők szerint a jogszabály célja a közintézmény ellenőrzésének megszerzése és a jelenlegi vezetőség leváltása. Civil szervezetek az Európai Parlamenthez és az Európai Bizottsághoz fordultak az új törvény miatt.

: Euronews