Pedro Sánchez marad Spanyolország miniszterelnöke

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy lemondáson gondolkodott, miután korrupciós vádak merültek fel a feleségével szemben, de végül úgy döntött, hogy nem mond le. A szocialista politikus sikeresen állította maga mellé a közvéleményt, és egy hét után közölte, hogy folytatja a kormányzást. Sánchez a családjára irányuló támadásokat politikai tőkévé alakította, ezzel biztosítva pozícióját az európai parlamenti választások után is.

A botrány a Tiszta Kezek (Manos Limpias) szervezet keresete nyomán robbant ki, amikor a madridi bíróság vizsgálatot indított Sánchez felesége, Begona Gómez ellen befolyással üzérkedés és korrupció gyanúja miatt. A vádak szerint Gómez kapcsolatban állt olyan magánvállalatokkal, amelyek állami támogatásban részesültek vagy közbeszerzéseket nyertek. Az ügy középpontjában egy támogatói szerződés áll, amit Gómez érdekeltségébe tartozó alapítvány kötött egy turisztikai vállalattal, amely légitársasága ugyanabban az évben jelentős állami mentőcsomagot kapott.

Sánchez azt állítja, hogy a vádak nem igazak, és felesége csak azért került célkeresztbe, mert az ő felesége. A Manos Limpias vezetője, Miguel Bernad kapcsolatban áll a spanyol szélsőjobboldallal, és a szervezet több ügyben is érintett, beleértve a spanyol királyi család tagjai elleni korrupciós vádakat is.

A Tiszta Kezek később elismerte, hogy állításaikat sajtóhírekre alapozták, és nincsenek perdöntő bizonyítékaik. Az érintett szervezetek cáfolták a bűncselekményekkel kapcsolatos vádakat, és a madridi megyei ügyészség is kérvényezte a vizsgálat megszüntetését bizonyítékok hiányában.

Sánchez a vádakat a magánszférája elleni támadásként értelmezte, és a jobboldali sajtót, valamint a Néppártot és a Voxot vádolta azzal, hogy összejátszanak a Manos Limpiasszal. A Néppárt vezetője, Alberto Núnez Feijóo kritikusan nyilatkozott Sánchez döntéséről, és jobb vezetőt követelt Spanyolországnak.

Pedro Sánchez, aki több mint egy évtizede fontos szereplője a spanyol politikának, 2018-ban bizalmatlansági indítvány révén vált miniszterelnökké. A közelmúltban előrehozott parlamenti választásokon a szocialisták veszítettek, de Sáncheznek sikerült elegendő támogatást szereznie a kormányzás folytatásához.

Több mint 12 ezer ember gyűlt össze Madridban, hogy támogatásukat fejezzék ki Sánchez iránt, aki végül bejelentette, hogy marad a kormány élén. A Néppárt szerint Sánchez lemondásának belengetése csupán politikai stratégia volt a közelgő választások előtt. A Tiszta Kezek keresetét a bíróság lesöpörte, de egy másik szervezet, a Hallasd Magad újabb büntetőfeljelentést tett Gómez ellen.

Spanyolország és a tágabb latin kultúrkör ezzel szemben egyre liberálisabb és progresszívabb, ha nőjogokról van szó. Az abortuszkérdés nem csak nálunk van porondon, több kelet-európai országban is aggodalommal figyelik, náluk vajon mikor jön az abortusztilalom. Dániában például ötven év után enyhítik az abortuszra vonatkozó törvényeket: az eddigi tizenkét hetes határidő helyett júniustól a nők a tizennyolcadik hétig szakíthatják meg a terhességüket.