A Tisza Párt gyorsan teljesítette az indulási feltételeket, de változások történtek a jelöltjeik között

A Tisza Párt rekordgyanús gyorsasággal teljesítette a fővárosi listaállítás feltételeit a június 9-i önkormányzati választásokra, azonban változások történtek a jelöltjeik között.

A Tisza Párt a budapesti indulás bejelentése után rövid időn belül, már péntek reggelre három kerületi polgármester-jelöltet regisztráltatott a Nemzeti Választási Iroda adatbázisában. A jogszabályok értelmében a párt választhatta volna a főpolgármester-jelölt állítását is, de ők a három kerületi polgármester-jelöltet preferálták.

A jelöltek között szerepelt Lajos Béla a VII. kerületben, Orbán Árpád István az XI. kerületben, valamint Balogh Balázs a XVIII. kerületben. Ezzel a lépéssel a Tisza Párt jogot szerzett arra, hogy fővárosi listát is állítson a közelgő önkormányzati választásokon.

Magyar Péter, a párt alelnöke korábban, egy sümegi eseményen jelentette be, hogy a Tisza Párt nem csak az Európai Parlamenti, hanem az önkormányzati választásokon is részt kíván venni Budapesten. A párt a választás.hu hivatalos oldalán jelentette meg polgármester-jelöltjeit, és az Index információi szerint legalább négy kerületben indítanak jelöltet.

A VII. kerületi jelölt, Lajos Béla, a Színes Erzsébetváros Egyesület vezetője, aki korábban jó kapcsolatokat ápolt a ciklus első felében Niedermüller Péterrel, a regnáló DK-s polgármesterrel. Lajos Béla 2020-ban egy úgynevezett „szimpózium kutatásra” nettó 1.86 millió forint közpénzt kapott Erzsébetváros Önkormányzatától, és 2022-ben a Kis Távolságok Városa Alapítvánnyal, melynek ő a vezetője, 10 millió forintot kasszírozott a Budapest Brand NZrt.-től egy új körút megvalósítására.

A főváros hivatali zöldfeladatokra elkülönített 20 milliójának a felét elnyerő Lajosék a pénzt arra kaphatták, hogy a helyi lakosságot „érzékenyítsék” a közterület másfajta használatára. A „parkletek” menedzselésére és a technikai adottságok kialakítására szerződést is kötöttek, többek között a Szimpla Kerttel.

A Tisza Párt Lajos Béla polgármester-jelöltté emelésével akarva-akaratlanul kapcsolatba került azokkal a vállalkozókkal, akik a Bulinegyed uralásának érdekében összejátszanak a kerület jelenlegi városvezetésével. Lapunk információi szerint a párt egy másik hetedik kerületi civil szervezettel is tárgyalt a polgármester-jelöltségről, de végül az Élhető Erzsébetvárosért Egyesület helyett Lajos Bélára esett a választásuk.

Azonban a Tisza Párt május 3-án délután már kihátrált Lajos Béla mögül, aki korábban a Színes Erzsébetvárosért képviselőjelöltjeként is indulni kívánt a kerület 9. számú egyéni választókerületében. A Színes Erzsébetváros Facebook-posztjában kifejtették, hogy a közösség erős civil identitással rendelkezik, és úgy döntöttek, hogy önállóan kell kiállniuk és dolgozniuk Erzsébetvárosért. Ennek érdekében Lajos Béla megerősítette önálló indulásukat az önkormányzati választásokon, és a Színes Erzsébetváros önálló polgármesterjelölttel és mind a 10 egyéni körzetben civil jelöltekkel indul a választásnak.

Erzsébetvárosban a regnáló DK-s polgármester, Niedermüller Péter kihívói között szerepel:

  • Benedek Zsolt (Fidesz-KDNP)
  • Hunwald György (Szolidaritás, Lokálpatrióták7, Helló Pesterzsébetiek)
  • Garai Dóra (Élhető Erzsébetváros Egyesület)
  • Terdik Roland (MKKP)
  • Zahuczki István (Mi Hazánk)
  • és Lajos Béla (Színes Erzsébetváros).

A Tisza Párt negyedik polgármester-jelöltje Dálnoki Áron, aki Rákosmentén indítana polgármestert. Dálnoki május 3-án vette fel az ajánlóíveket, és május 6-án 16 óráig 300 aláírást kell összegyűjtenie az induláshoz. Rákosmente masszívan fideszes kerületnek számít, ahol 2006-tól Riz Levente, majd lemondása után Horváth Tamás volt a polgármester.

A Tisza Párt eddig ismert három polgármesterjelöltjéből kettő DK-s vezetésű kerületben fog indulni: Orbán István Árpád a XI. kerületben, Balogh Balázs pedig a XVIII. kerületben. A harmadik jelöltjük Dálnoki Áron, aki az erősen fideszes XVII. kerületben tervez indulni.

A Tisza Párt újabb fővárosi polgármesterjelöltje Barna Judit Annamária, aki a jelenleg fideszes vezetésű Kőbányán indul. A párt így már négy kerületben állít jelöltet, és Magyar Péter alelnök bejelentése szerint péntek este hivatalosan is bejelentik a tiszás polgármesterjelölteket, ugyanannyi fideszes vezetésű kerületben indulnak, mint ahány ellenzéki vezetésűben. A Tisza Párt fővárosi listát is állít.

Végül Lajos Béla mégis indul a júniusi önkormányzati választásokon, eredeti színekben, a Színes Erzsébetváros élén. A Tisza Párt azonban értesüléseink szerint végül kihátrált mögüle, miután a szélsőjobboldali Magyar Jelen és a Megafon számos tagja szinte egyszerre támadni kezdte a szerintük szélsőbaloldali, zsidóbarát és LMBTQ+-aktivista Lajost. A Tiszának Lajos kiesésével is megvan a fővárosi lista állításához szükséges három kerületi polgármesterjelöltje. Lajos Erdélyből származik, több mint tíz éve él Erzsébetvárosban, és a helyi közéletbe 2018-ban csatlakozott be, amikor társaival megalapította a civil szervezetet. A Színes Erzsébetváros 2023. decemberében jelentette be, hogy önállóan indulnak az önkormányzati választáson.