Norvégia jelentős katonai fejlesztéseket tervez

Norvégia újabb hétmilliárd koronát (230 milliárd forint) fordít védelmi céljaira, ezzel teljesítve a NATO által előírt GDP-arányos katonai kiadásokat.

A norvég kormány bejelentette, hogy a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát, azaz újabb hétmilliárd koronát különít el védelmi kiadásokra, így eleget téve a NATO előírásainak. Jonas Gahr Störe miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján hozta nyilvánosságra ezt az információt.

Az oslói kormány által áprilisban bemutatott tervek szerint a következő 12 évben jelentősen, a jelenlegi éves költségvetés duplájára növelik a védelmi kiadásokat. A 2036-ig tervezett 600 milliárd norvég korona (20 ezer milliárd forint) többletkiadásokat különösen a haditengerészet fejlesztésére fordítják, öt új fregatt és legalább öt tengeralattjáró beszerzésével.

A norvég hadsereg létszámát is jelentősen, több mint 20 ezer fővel kívánják növelni, beleértve a katonai, alkalmazotti és a tartalékos állományt is. Störe miniszterelnök a védelmi költségvetés módosítását az ukrajnai háború nyomán megromlott biztonsági helyzet miatt szükségesnek tartja, és hangsúlyozza, hogy ezeket a beruházásokat meg kell tenni.

A norvég kormányfő hozzátette, hogy a cél az, hogy 2036-ig a védelmi kiadások elérjék a 166 milliárd norvég koronát (ötezer milliárd forint), ami 80 százalékos emelkedést jelent a jelenlegi szinthez képest.

Norvégia és Oroszország között 195,7 kilométeres közös határ húzódik az Északi-sarkkörön túl, ami további stratégiai fontosságot kölcsönöz a norvég védelmi erőfeszítéseknek.