A gép erkölcsileg is hitelesebb az embernél

Az ügyetlenebb fogalmazás mögött sejthető az ember, de előfordulhat, hogy a jövőben egy olyan gép érvelésével értünk egyet, aminek egyébként fogalma sincs arról, hogy mi a tétje annak, amiről értekezik.

A mesterséges intelligencia gyors fejlődése miatt egyre gyakrabban kerülnek olyan helyzetbe az emberek, amikor komoly problémát jelent a valóság megragadása. Egyes képgenerátorok arcképeit hitelesebbnek érezzük a valódi fotóknál, az online könyvesboltokat elárasztják a nyelvi modellek által generált könyvek, és közben törvényben kell megálljt parancsolni a deepfake videóknak.

Szerencsére a morális kérdések megítélése megmarad az embernek, bár ezzel is gondok lehetnek. A Georgia State Egyetemen végzett pszichológiai kísérletben a ChatGPT nyelvi modellje legyőzte az embereket az etikai kérdések tárgyalása terén.

Eyal Aharoni, a Georgia State Egyetem pszichológiai karának adjunktusa, két hallgatója segítségével végzett módosított Turing-tesztet az OpenAI ChatGPT mesterséges intelligenciájával. A teszt lényege, hogy a gépi intelligencia akkor tekinthető az emberivel egyenrangúnak, ha az ember egy beszélgetés során nem tudja megkülönböztetni az embert és a gépet.

Aharoni módosított változatában a beszélgetés témáját etikai kérdések tárgyalására szűkítette le. A hallgatóknak és a ChatGPT-nek etikai kérdésekre kellett válaszolniuk, majd az így kapott válaszokat önkéntesek értékelték erkölcsi integritás, intelligencia és megbízhatóság szempontjából.

Az értékelés során az önkéntesek nem tudták, hogy emberi és gépi szöveg között választanak. A ChatGPT válaszait az esetek túlnyomó többségében jobbnak találták. Miután felfedték az értékelőknek, hogy emberi és gépi szövegek között választottak, az értékelők következetesen meg tudták állapítani, hogy melyiket fogalmazta a nagy nyelvi modell: mindig a gyatrább válasz volt az emberé.

A vizsgálat nem csupán a fogalmazások minőségéről szólt, hanem arról is, hogy „Melyik választ érzi erkölcsileg megalapozottnak?” vagy „Melyikkel ért egyet?”.

Az eredmény alapján arra következtetünk, hogy a számítógép technikailag képes sikerrel venni a Turing-tesztet, vagyis meg tud téveszteni minket a morális érveivel. Ezért fontos, hogy megpróbáljuk megérteni a társadalmi szerepét, mert jöhetnek olyan idők, amikor nem tudjuk, hogy emberrel vagy géppel kommunikálunk, de olyan idők is jöhetnek, amikor az emberek azért fordulnak a géphez, mert nem bíznak a többi emberben. Egyre többet és többet fogunk erre a technikára támaszkodni, és minél inkább támaszkodunk rá, idővel annál nagyobb kockázatot fog jelenteni – vélekedett Aharoni, aki hozzátette, hogy az ügyvédi szakma ma már egyre gyakrabban fordul a mesterséges intelligencia eszközeihez az egyes ügyek felépítése során.

Az OpenAI folyamatosan bővíti határait és új partnerségeket köt, legutóbb a Redditdel állapodott meg, amelynek részvényei több mint 10 százalékot emelkedtek a bejelentés hatására. A megállapodás értelmében a ChatGPT mögött álló vállalat hozzáférést kap a Reddit tartalmaihoz, és mesterséges intelligenciával támogatott funkciókat hoz a közösségi médiaplatformra. A Reddit ezzel növelheti a nem hirdetésekből származó bevételit, míg az OpenAI további fejlesztésekbe kezd.

A Sony pedig levelet küldött a Google-nek, a Microsoftnak és az OpenAI-nak, hogy tudassák velük, felhasználták-e a dalaikat az AI-rendszerek fejlesztéséhez, mivel az ilyen tartalmakon való mesterséges intelligencia-eszközök kifejlesztése szerzői jogsértésnek minősülhet mind az Európai Unióban, mind az Egyesült Államokban.

Az OpenAI bemutatta új nyelvi modelljét, a GPT–4o-t, amely a következő hetekben debütál a ChatGPT-ben. A modell 50 nyelven ért és természetesebben kommunikál, beszélgetni lehet vele, felismeri a partner érzéseit és meg lehet szakítani válaszadás közben. Az új generáció nevében az „o” az omni szót takarja, ami arra utal, hogy a robot az eddigi szöveges üzemmód mellett már hangot és képet is felismer, illetve generál. A GPT–4o gyorsabb, mint a 2023 végén bemutatott GPT–4 Turbo, a cég szerint a 2–3 másodperces reakcióidő helyett mindössze 320 milliszekundum alatt válaszol.