Izrael kizárását követelik a FIFA-ból

A Palesztin Labdarúgó-szövetség kezdeményezte Izrael „azonnali” kizárását a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségből (FIFA), mivel állításuk szerint Izrael megsérti a nemzetközi jogot a Gázai övezetben. A FIFA egy független jogi csoport véleményét kéri ki, mielőtt döntést hozna a palesztin javaslatról.

A Palesztin Labdarúgó-szövetség elnöke, Dzsibril Rajub, Gianni Infantino FIFA-elnöknek a bangkoki találkozón fejtette ki álláspontját, mondván: „A labda az önök térfelén pattog”. Infantino a FIFA kongresszusán ismertette a javaslatot, amelyet a palesztin és az izraeli labdarúgó-szövetség képviselői is megvitathattak a 211 tagszövetség előtt.

A FIFA elnöke bejelentette, hogy „A helyzet sürgősségére való tekintettel rendkívüli FIFA-tanácsot hívunk össze, amely július 25. előtt kerül megrendezésre. A jogi szakemberek véleményét figyelembe véve meghozzuk a megfelelő döntéseket”.

A palesztin indítvány szerint Izrael a Gázai övezetben sérti meg a nemzetközi jogot, és felhívja a figyelmet a FIFA emberi jogokkal és a diszkrimináció elleni küzdelemmel kapcsolatos kötelezettségvállalásaira. A palesztin szövetség azt állítja, hogy „Gázában az összes futballinfrastruktúra megsemmisült vagy súlyosan megrongálódott”, és az indítványt több ország, köztük Algéria, Irak, Jordánia, Szíria és Jemen is támogatja.

Dzsibril Rajub szerint a palesztin nép, beleértve a palesztin futballcsaládot is, példátlan humanitárius katasztrófát él át, és hozzátette, hogy az izraeli külügyminiszter megfenyegette őt bebörtönzéssel, ha nem vonja vissza a javaslatot. Rajub azonban kiállt az igazság mellett, mondván: „Az izraeli külügyminiszter megfenyegetett, hogy bebörtönöz, ha nem vonom vissza ezt a javaslatot, de a világon egyetlen hatalom sem állhat az igazság útjába”.

Az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott Izraellel játszik felkészülési mérkőzést június nyolcadikán, előtte pedig Írországgal mérkőzik meg Marco Rossi együttese.

Felkészülési mérkőzések:

  • június 4. 20.45 Írország–Magyarország
  • június 8. 18.00 Magyarország–Izrael

Az A csoport teljes programja:

1. forduló

  • június 14., München: Németország–Skócia
  • június 15., Köln: Magyarország–Svájc

2. forduló

  • június 19., Köln: Skócia–Svájc
  • június 19., Stuttgart: Németország–Magyarország

3. forduló

  • június 23., Frankfurt: Svájc–Németország
  • június 23., Stuttgart: Skócia–Magyarország