Trump veje és a belgrádi épülettorzó tervei

Donald Trump volt amerikai elnök veje, Jared Kushner, és Trump egyik legfőbb szövetségese, Richard Grenell, egy Trump Towerhez hasonló épületet terveznek felhúzni Belgrádban. A tervezett beruházás helyszíne a Jugoszláv Védelmi Minisztérium egykori központja, amely az 1999-es NATO-bombázások egyik jelképe. A projekt körül kialakult vita a szerb társadalom megosztottságát tükrözi.

A Jugoszláv Védelmi Minisztérium egykori központja, a köznyelvben a „vezérkari épület” (Zgrada Generalštaba) a belgrádi Knez Miloš és a Nemanjina utcák találkozásánál található. Az épületet a pécsi születésű Nikola Dobrović tervezte, aki a második világháború után Belgrád várostervezője és újjáépítője lett. Az ingatlan a második világháború egyik jelentős jugoszláviai csatájának helyszínére, a Sutjeska folyó kanyonjára és hídjára emlékeztet, és a kövek is a jugoszláv egységet szimbolizálják, hiszen részben szerb, részben horvát forrásból származnak.

Az épületet 1999-ben az Egyesült Államok vezette NATO bombázta, amelynek célja a szimbolikus pusztítás volt, nem az emberéletek kioltása. Azóta az épület Belgrád leghíresebb „háborús romja” lett, és a szerb szenvedés jelképe.

A tervezett beruházás kapcsán felmerült a 69-es csoport legendája is, amely egy paranormális jelenségekben hívő csoport volt, és állítólag mentális erejükkel próbálták megállítani a NATO-bombázókat. Bár ez a teória valószínűleg nem több mint propaganda, az épület és a terület története mégis tele van ilyen és ehhez hasonló történetekkel.

A projekt mögött álló amerikai csoport, a Kushner Realty és az Atlantic Incubation Partners LLC, amelyeket Jonathan Kushner, Trump vejének unokatestvére jegyeztetett be, a tervek szerint lerombolná a mai emlékhelyet, és helyére egy luxuslakásokból, fitnesztermekből és irodákból álló sokemeletes komplexumot építene. A kiszivárgott tervet nyilvánosságra hozó szerb ellenzéki politikusok felháborodásukat fejezték ki, és petíciót indítottak a beruházás ellen.

Richard Grenell, aki Trump alatt németországi nagykövetként és szerbiai-koszovói megbízottként is szolgált, fontos szereplője a történetnek. Ő ismert volt arról, hogy nem finomkodott, és szívesen keverte a politikát az üzlettel. Szerbiában és Koszovóban elismerést szerzett, és állami kitüntetést is kapott.

A szerb állami propaganda Trumpot népi hősként ábrázolja, aki a szerbek nagy barátja. A szerb médiában az orosz propaganda is jelen van, és a nyugati cégek egy része már abbahagyta a hirdetést az orosz propagandát erősítő csatornákon. A tervek szerint, ha Trump újraválasztásra kerülne, ez javítaná Belgrád és Washington kapcsolatát.

A projekt körüli vita és a tervezett beruházás megítélése jól mutatja a szerb társadalom megosztottságát, és azt, hogy milyen erősen hatnak a történelmi események és a politikai propaganda a közvéleményre.