A Marinko-ügy a bankrabló szemszögéből

Egykori belga bankrabló és légiós, Dobnik János mesélte el, hogyan ismerte meg a szerb sorozatgyilkost, Magda Marinkót, akivel együtt szolgált a francia Idegenlégióban. Dobnik szerint Marinko azzal vádolta őt, hogy feljelentette, de a tárgyaláson bocsánatot kért tőle. A kecskeméti vállalkozó, Horváth Antal meggyilkolása is Marinkó nevéhez fűződik, akit Dobnik korábban megpróbált figyelmeztetni a veszélyre.

Dobnik János, aki 16 éves korában disszidált Magyarországról, a francia Idegenlégióban szolgált, ahol megismerkedett Magda Marinkóval. Dobnik Afrikában is részt vett éles bevetéseken, majd Belgiumban bankrablásokat követett el, és egy lövöldözés során megsebesült. Szabadulása után hazatért, és harminc évvel ezelőtt, 1994-ben találkozott ismét Marinkóval Kecskeméten.

Marinko 16 ember életét oltotta ki, többek között Horváth Antal kecskeméti vállalkozót és feleségét, valamint egy szerb vendégüket is meggyilkolta 1993. december 19-én. Egy másik esetben Orosházán egy családapát és annak nagynénjét ölték meg, a gyerekeket pedig bezárták egy szobába. Szegeden pedig egy cukrászt és családját végezte ki. Ezek mellett öt másik szerb állampolgár meggyilkolásáért Belgrádban halálra ítélték volna.

Dobnik a "Nyomon vagyunk" című műsorban beszélt arról, hogy a légióban kialakult kötelék miatt nem mehetett el Marinko mellett, amikor a szerb férfi ráköszönt Kecskeméten. A légiósok közötti szolidaritás miatt Marinko megvédte Dobnikot, aki így maradhatott életben.