Tyúkól #15: Anyák napi derpegések és közéleti ébredések

Vasárnap anyák napja lesz, és a Tyúkól podcast ezen a héten Galambos Anitát, a NANE operatív koordinátorát látta vendégül, hogy megvitassák a játszótéri etikettet és a rossz anya mítoszát, valamint hogy a kormány hogyan bántalmazza az anyákat.

A következő adásban a beach body és a testkultúra lesz a téma, de most az anyaság kihívásaira és a közéleti ébredésre koncentrálunk. A műsorban szó esik arról, hogy az állam hogyan próbálja ráerőltetni a saját családmodelljét az emberekre, és hogy ez milyen következményekkel járhat az anyák számára.

A beszélgetés során felmerül, hogy a költségvetési hiányt is az anyákra próbálják hárítani, és hogy a társadalom gyakran elvárja az anyáktól, hogy minden helyzetben tökéletesek legyenek, miközben semmilyen felkészülést vagy támogatást nem kapnak.

A podcast résztvevői megvitatták a játszótéri nyomásokat és a tökéletes anyakép káros hatásait, amelyek szerint az anyának mindenben alá kell rendelnie magát a férjének és a gyerekeinek.

A kormány családbarát politikáját is kritikusan szemlélték, megkérdőjelezve, hogy valóban anyabarát-e, és hogy az anyák milyen hátrányokkal szembesülnek, például az óvodai beiratkozás során.

A műsorban kitértek arra is, hogy az állammal való kapcsolatunkat sok esetben bántalmazó viszonynak lehetne tekinteni, és hogy a CSOK visszafizetésének elkerülése miatt születnek gyerekek.

A gyerekek növekvő képernyőidejéről és a családon belüli erőszakról is szó esett, különös tekintettel az Isztambuli Egyezmény ratifikációjának hiányára Magyarországon.

A műsorban ajánlották Lundy Bancroft "Apa bántja anyát" című könyvét, amely a családon belüli erőszak hatásairól szól, és tanácsokat ad az érintett anyáknak.

A podcast végén a nők elleni erőszak politikai kampányeszközzé válását és a házasodós tévéműsorokban tapasztalható nők megalázását és bántalmazását is érintették.

A Tyúkól podcast kéthetente jelentkezik új adással, és elérhető a 444 Spotify és Apple csatornáján, valamint korábbi adások is megtalálhatók az archívumban.

A közéleti ébredés jegyében a podcast vendégeként Nagy Ervin színész is megosztotta gondolatait, aki az utóbbi időben vált a közélet aktív résztvevőjévé. Nagy Ervin, aki korábban inkább csak társadalmi kezdeményezésekhez állt oda, most már a politikai szerepvállalás mellett is elkötelezte magát. A színész, aki évek óta szívügyének tekinti a közéleti kérdéseket, mostanra Magyar Péter mozgalmának egyik arca és leghangosabb szószólója lett.

Nagy Ervin a közéleti ébredését az általa adott nyilatkozatok és interjúk alapján próbáljuk meg rekonstruálni. A színész, aki korábban az UNICEF és a NANE kampányait is támogatta, most már a politikai aktivizmus felé is nyitott, és készen áll arra, hogy akár a színészi mesterséget is félretegye a politika kedvéért.

A közéleti szerepvállalása különösen nyomatékos lett a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi átalakítása, illetve a Filmalap átalakulása idején. Nagy Ervin a közéleti megnyilvánulásainak egyik leginkább közönségbarát epizódjában a napokon át tartó szópárbaja Rákay Philippel is kiemelkedett, amely rengeteg lájkot és megosztást generált.

A Tyúkól podcastban tehát nem csak az anyaság kihívásairól, hanem a közéleti ébredés fontosságáról és a személyes felelősségvállalásról is szó esik, amelyek mindannyiunk életére hatással vannak.