Gyűlöletkampányt folytató idős férfit fogtak el Budapesten

Egy 75 éves ferencvárosi férfi, aki évek óta gyűlöletkeltő üzeneteket firkált Budapest szerte, a rendőrség kezére került. A város több pontján, így a 9. kerületben, a Hűvösvölgyben, a Normafánál, a Fehérvári úton és a Margitszigeten is megjelentek uszító szövegei.

A férfi tevékenységét először 2015-ben dokumentálták, amikor a 9. kerületi játszótereken megjelentek az „Irtsd a szar zsidót!” feliratok. Egy évvel később már összegyűjtötték az ismertetőjegyeit: fekete, alkoholos filccel és világos tollal dolgozott, határozott, egyenes vonalú, nyomtatott betűkkel írt, és helyesírási hibákat követett el. A férfi kitartóan visszatért a helyszínekre, hogy újraalkossa korábban eltávolított üzeneteit.

A leggyakoribb üzenetei között szerepeltek a zsidók, melegek, afroamerikaiak és migránsok elleni erőszakos felhívások, valamint az USA és a NATO, illetve George Soros elleni támadások. A 444 gyűjtése szerint a férfi helyesírása hagy némi kívánnivalót maga után, például a „faszszopót” rendre elhibázva „fasszopónak” írta.

A rendőrség 2023 május 14-én fogta el a férfit, aki beismerte tetteit. A térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosították, amint antiszemita feliratokat helyezett el Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester választási plakátján. Korábban, áprilisban is rögzítették, ahogy homoszexuálisok elleni gyűlöletkeltő üzenetet írt ki egy villamosmegállóban.

Baranyi Krisztina korábban nyilvánosan üzent a firkálónak, hogy mindent megtesz az elfogásáért, különösen miután a romaholokauszt-emlékművet többször meggyalázta. A férfi miatt kezdeményezték az emlékmű kamerával történő megfigyelését.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság IX. Kerületi Rendőrkapitánysága közösség tagja elleni erőszak bűntett és rongálás vétség gyanúja miatt indított eljárást. A gyanúsítottat kihallgatták, és a rendőrség további hasonló bűncselekményekkel való összefüggését vizsgálja.

Külön köszönet Ács Dánielnek, a 444.hu és Pándi Balázsnak, a Telex munkatársának, valamint a mrxnnkltt Instagram-oldalnak, akik segítettek dokumentálni az eseteket és az elkövetőről képet is készítettek.