Kína intézkedéscsomagot hirdetett a lakáspiac támogatására

Kína egy sor intézkedést jelentett be a lakáspiac fellendítése érdekében, beleértve egy új refinanszírozási hitelprogramot, a jelzáloghitel-feltételek enyhítését és az önkormányzati lakásvásárlásokat.

A kínai központi bank egyik kormányzóhelyettese, Tao Ling pénteken tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány 300 milliárd jüan összegű új refinanszírozási hitelkonstrukciót indít, amelynek célja az eladatlan lakások megvásárlásának elősegítése és a megfizethető lakhatás megteremtése. A jegybank által 21 hitelpiaci szereplőn keresztül nyújtott program 1,75%-os kamatozású, és várhatóan 500 milliárd jüan plusz forrást teremt a lakáspiacon.

Az intézkedések közé tartozik a jelzáloghitelek kamatlábának és önerő-elvárásainak csökkentése, valamint az önkormányzatoknak adott engedély, hogy „néhány” lakást „észszerű áron” megvásároljanak a nehézségekkel küzdő fejlesztőktől. A kormányzat továbbá lépéseket tesz a félbehagyott beruházások befejezése érdekében, és további, egyelőre nem részletezett intézkedéseket is kilátásba helyezett.

A befektetők reménykednek abban, hogy ezek a lépések egy határozottabb kormányzati beavatkozás-sorozat kezdetét jelentik, amelynek célja a csökkenő kereslet ellensúlyozása, az árcsökkenés lelassítása és az eladatlan lakások növekvő állományának mérséklése. Az ingatlanpiac 2021-ben kezdett meredek hanyatlásba, számos fejlesztő nem tudta teljesíteni fizetési kötelezettségeit, ami rengeteg üres építkezési területet hagyott maga után és megingatta a bizalmat a kínai lakosság körében.

A Goldman Sachs becslése szerint a kínai lakásállomány értéke 2023 végére elérheti a 13 500 milliárd jüant, és mivel ezek közül sok még nem készült el, további 5000 milliárd jüan tőkebefektetésre lehet szükség a befejezésükhöz. Az év első három hónapjában 395 millió négyzetméternyi új lakás várt eladásra, ami 24%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, míg az új lakások ára áprilisban már a tizedik egymást követő hónapban csökkent.

A kínai CSI 300 ingatlanindex közel 9%-ot ugrott a bejelentések hatására.