Az EU az influenszerek támogatását és képzését sürgeti

Az Európai Unió miniszterei megvitatták az influenszerek támogatásának és képzésének fontosságát, hangsúlyozva, hogy a véleményvezérek jelentős hatást gyakorolnak az online tartalmakra és információkra, ami az EU polgárainak napi szokásait befolyásolja.

A hét elején tartott ülésen az oktatás, kultúra, sport és ifjúság területével foglalkozó miniszterek megállapították, hogy az influenszerek egyre nagyobb befolyást gyakorolnak az emberek által fogyasztott online tartalmakra az EU-ban. A miniszterek szerint ez a hatás többnyire pozitív, de néha káros is lehet, például a mentális egészségre vagy a demokráciára nézve is veszélyt jelenthet.

Benjamin Dalle, a flamand ifjúsági és médiaügyi miniszter összefoglalta a politikai vezetők álláspontját, miszerint az EU-nak támogatnia kell az influenszereket, hogy fejleszthessék médiatudatosságukat és jobban megértsék az online tevékenységeikre vonatkozó szabályokat.

A miniszterek felhívták a figyelmet arra is, hogy a véleményvezérek között egyre több a 18 év alatti személy, ami kiemeli a szülők, gyámok és gondviselők felelősségét a lehetséges jogi következményekkel kapcsolatban.

A tanács ajánlásokat fogalmazott meg a tagállamok kormányainak, amelyek között szerepel az együttműködés ösztönzése a véleményvezérekkel és képviseleti szerveikkel, a véleményvezérek uniós szintű támogatásának módjainak vizsgálata, a felelős magatartás előmozdítását szolgáló szakpolitikák és eszközök kidolgozása, valamint a véleményvezérek bevonása a rájuk hatással lévő médiapolitikai döntésekbe.