Pünkösdi hosszú hétvége: Autómentes rakpart és a Radetzky-laktanya új arca várja a budapestieket

A Budapesti Közlekedési Központ bejelentette, hogy a pünkösdi hosszú hétvégén, szombat reggeltől pünkösd hétfő estig a pesti alsó rakpart ismét szabad lesz a mozogni vágyóknak.

A BKK pénteki közleménye szerint a gyalogosok, kerékpárosok és rollerezők autómentes környezetben élvezhetik a Margit híd és az Erzsébet híd közötti rakpartszakaszt. Az Irányi utcai lehajtótól kezdődően a rakpart érintett szakasza a péntekről szombatra virradó éjszakától kedd hajnalig lesz zárva a gépjárműforgalom előtt. A déli irányú közlekedők az Irányi utcai lehajtónál, míg az északi irányból érkezők a Havas utcánál térhetnek le a rakpartról.

A közlekedési központ felhívja a figyelmet arra, hogy az Erzsébet híd és a Közraktár utca közötti útpályán tilos gyalogolni. A megnyitott rakpartszakaszhoz a déli irányból érkezők az alsó rakpart járdáján, vagy a felső rakparton közlekedő villamosok segítségével juthatnak el. Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Március 15. tér villamosmegállóján keresztül sétálva érhető el a rakpart.

A BKK külön kéri a kerékpárosokat, rollerezőket és egyéb mikromobilitási eszközökkel közlekedőket, hogy legyenek tekintettel a gyalogosokra, különösen a felnőttekre és a gyermekekre.

A pünkösdi hétvége nem csak a rakparton kínál különleges élményt. A Margit hídtól néhány lépésnyire található, Duna-parti Bem tér egykor legfontosabb épülete, a Radetzky-laktanya, mely hosszú évekig elhagyatottan állt, most új életre kel. A fordulatos történetű épületegyüttes átépítése befejeződött, és a BEM Center szállodai részeként a 127 szobás Kimpton hotel fogadja majd a vendégeket. A belső tereket a világ számos részén dolgozó Marcel Wanders stúdió tervezte, és a butikhotelek jellegzetes, giccsbe hajló stílusát tükrözi. A hotel főbejárata egy csodaszarvas motívummal díszített fotocellás kapu, amely a magyaros szecesszió és a népművészet elemeit ötvözi a XXI. századi technológiákkal, és már most sokak figyelmét felkeltette.