A magyarok szégyenérzete: a testalkat a legnagyobb tabu

A magyarok többsége a testalkatuk miatt érez szégyent, noha a társadalmi normák szerint a body shaming nem elfogadott. A Canesten Kombi UNO által készített felmérés rávilágított, hogy a szégyenérzet gyakran társul az anyagi problémákhoz és a morálisan pozitív viselkedéshez is.

A Canesten Kombi UNO nagy szégyenfelmérése szerint a magyarok jelentős része úgy véli, hogy a példamutató viselkedés és az anyagi gondok szégyellnivalók. A testalkat miatti szégyenérzet azonban kiemelkedik, hiszen ez az a terület, ahol a legtöbben éreztek már kényelmetlenül magukat. A közösségi média térhódításával a szégyenérzet még erőteljesebben jelenik meg, hiszen a platformokon a megfelelési kényszer fokozódik.

A kutatás rámutatott arra is, hogy a magyarok körében a morálisan pozitív tulajdonságok, mint a becsületesség, segítőkészség és erkölcsösség, szégyenérzet forrásai lehetnek. Ezzel szemben a morálisan negatív jellemhibák csak a harmadik helyen szerepelnek a szégyenfaktorok között.

A válaszadók közel fele szégyenkezett már a testalkata miatt, és sokan érezték már rosszul magukat családtagjaik vagy barátaik viselkedése miatt. Az anyagi problémák, meggondolatlan kijelentések és az öltözködés is gyakori szégyenérzetet keltő tényezők. A kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok jelentős része elítéli a body shaminget, mégis sokan szenvednek tőle.

A gombás eredetű intimfertőzésekkel kapcsolatos tévhitek is széles körben elterjedtek. A válaszadók többsége a rossz higiéniát és a szexpartnerek gyakori váltását jelölte meg okként, holott ezek a fertőzések sokkal összetettebb okokra vezethetők vissza, és a nők 75%-át érintik életük során.

A Canesten Kombi UNO a Szabadság Pillangói mozgalommal arra ösztönzi az embereket, hogy szabaduljanak meg a szégyenérzettől, és ne érezzék kínosnak a gombás fertőzések kezelését kérni a patikában. A mozgalom célja, hogy a szégyen kifejezést kivezessék az aktív szókincsből, és elősegítsék a nyílt párbeszédet a témában.