A Budapesti Fesztiválzenekar ingyenes koncertsorozata

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) elindította éves Közösségi Hetét, melynek keretében ingyenes koncerteket adnak különböző helyszíneken, hogy a zene mindenki számára elérhető legyen.

A BFZ már egy évtizede rendezi meg a Közösségi Heteket, amely során a zenekar kamaraformációi különféle intézményekben és közösségi terekben lépnek fel. Ezek az események idősotthonokban, gyermekgondozási intézményekben, iskolákban, templomokban és zsinagógákban kerülnek megrendezésre, céljuk, hogy azok is részesülhessenek a zenei élményben, akik egyébként nem tudnak koncerttermekbe eljutni.

A program keretében az iskolai és idősotthoni koncertek zártkörűek, azonban a templomi és zsinagógakoncertek nyilvánosak, és azokra a BFZ weboldalán keresztül lehet regisztrálni.

A Közösségi Hét keretében Gödöllőn, a Szentháromság templomban és a Pozsonyi úti Református templomban is lesznek koncertek, ahol a látogatók barokk műveket hallgathatnak meg, többek között Graupner, Sances és Buxtehude darabjait, valamint Bach "Was frag ich nach der Welt" című kantátáját. A koncerteket Lesták Bedő Eszter vezényli.

A borsodi közönség számára is kínál programot a BFZ, Mezőcsát zsinagógájában Mozart Esz-dúr divertimentóját és Elgar e-moll vonósszerenádját adják elő, Ács Ákos klarinétművész művészeti vezetésével.

A gyerekeknek szánt Zenevár program két budapesti iskolában kerül megrendezésre, míg az időseket célzó Aranykor koncertek több fővárosi idősotthon mellett vidéki helyszíneken is elérhetőek lesznek.