Emberméretű halszörnyek új otthonra leltek

A Pátkai-víztározóból 70 kilós, emberméretű óriás harcsákat telepítettek át, miután a víztározó medre kiürült és annak vizét a Velencei-tóba engedték. A gigászi példányok mellett 130 mázsa pontyot és egyéb halakat is átszállítottak, melyek most három különböző helyen folytathatják életüket.

A Pecaverzum beszámolója szerint a halpusztulás tavaly év végén kezdődött a víztározóban. A Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége (Hofesz) már akkor megkezdte a halmentést, és március 29-én hozzáláttak a lehalászáshoz.

Urfi Tamás, a Hofesz ügyvezetője elmondta, hogy április 16-án befejeződött a munka, a víztározót teljesen lehalászták, és az összes halat kimentették. December óta több részletben összesen 100 mázsa pontyot, 30 mázsa harcsát, valamint süllőket és csukákat fogtak ki.

A mentett halak új otthonra találtak a Fehérvárcsurgói-víztározóban, a Sárszentmihályi-víztározóban és a székesfehérvári Palotavárosi-tavakban. A legnagyobb harcsák, több mint 70 kilós példányok, Sárszentmihályra kerültek, ahol máris népszerűvé váltak a horgászok körében, és fellendült a harcsahorgászat.