Az Inter csőd szélén, mi lesz a bajnok klubbal?

Hiába nyerte meg az olasz bajnokságot az Inter, a szurkolóknak aggodalomra van okuk, mivel a klub csupán órákra van a végrehajtási eljárástól, amennyiben nem fizeti vissza a 380 millió eurós kölcsönt.

Kedd délután 17 óráig kell az Internazionale tulajdonosának, a Suning Groupnak és az elnöknek, Steven Zhangnak visszafizetniük az Oaktree amerikai vagyonkezelő alaptól felvett kölcsönt. Amennyiben ez nem történik meg, az Oaktree kerülhet a klub új tulajdonosává, mivel a kölcsön részeként a Suning zálogba adta a klub többségi tulajdonrészét.

Egy lehetséges megoldás a hitel rövidtávú meghosszabbítása lehetne magasabb kamattal, ami időt adna a Suningnak a klub eladására és az adósság rendezésére. A Suning próbálkozott egy másik kölcsön felvételével a Pacific Investment Managementtől, de nem jutottak megállapodásra.

Steven Zhang szombaton kiadott közleményében kritizálta az Oaktree-t, amiért nem mutattak „érdemi elkötelezettséget” a probléma megoldására, és viselkedésüket „potenciális kockázatnak” nevezte a klub anyagi stabilitása szempontjából.

Az Inter útja a válságig

A kínai kormány 2016-ban kezdett nyitni a futball felé, ami lehetővé tette a kínai befektetők számára, hogy futballklubokat vásároljanak. Így került az Inter 2018-ban Steven Zhang kezébe. A klub nagy összegeket költött játékosokra, hogy megtörje a Juventus egyeduralmát, ami 2021-ben sikerült is.

A kínai tőkeszabályozás és a koronavírus-járvány azonban megnehezítette a Suning helyzetét, amelynek kiskereskedelmi és ingatlanbefektetési üzletágai szenvedtek, és egy másik kínai vállalat mentőterve is kudarcot vallott. A Suning kénytelen volt részvényeinek egy részét eladni a kínai államnak, és feloszlatták a Jiangsu FC-t is, amely a kínai bajnokságot megnyerte.

Az Inter anyagi nehézségei miatt Conte távozott, és a klub eladta legjobb játékosait, például Achraf Hakimit és Romelu Lukakut. Az Oaktree bevonása után az Inter már nem költött nagy összegeket játékosokra.

A tulajdonosváltás hatása az Interre

Május 21-én az Oaktree várhatóan hivatalosan is az Inter új tulajdonosa lesz. A jövő bizonytalan, mivel az Oaktree-nek vevőt kell találnia a klubra. Korábban arab és finn érdeklődőkről szóltak a hírek, de ezeket nem erősítették meg.

Az Inter szurkolóinak azonban nem kell szomorkodniuk a tulajdonosváltás miatt, mivel az Oaktree érdeke, hogy a klub versenyképes maradjon, és növelje a bevételeket.