Az Alteo teljesítménye a csökkenő energiaárak közepette

Az Alteo első negyedéves eredményei jelentős energiapiaci árcsökkenés ellenére is magasak maradtak, bár az egy évvel ezelőtti rekord profittól elmaradnak, az energiaválság előtti időkhöz képest mégis erősek.

Az Alteo árbevétele 26,7 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, ami 26 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. A csökkenést elsősorban a Hő- és villamosenergia-termelés szegmensben tapasztalt alacsonyabb energiapiaci árak okozták, amit részben ellensúlyozott a Kiskereskedelem szegmens és a szélerőművek kiemelkedő árbevétele. A konszolidált EBITDA 4,5 milliárd forint lett, ami 43 százalékos csökkenést jelent a 2023 első negyedévi 7,8 milliárd forinthoz képest, azonban még mindig közel kétszerese az árrobbanás előtti utolsó év, 2021 Q1-es eredményének. A nettó eredmény 54 százalékkal 2,6 milliárd forintra csökkent, melyet elsősorban a működési tételek okoztak. Ezzel szemben az egyéb átfogó eredmény 1,3 milliárd forint volt, szemben az egy évvel ezelőtti 1,5 milliárdos mínusszal.

Ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója szerint a vállalat hosszú távú stratégiájának köszönhetően sikerült az eredményességet a 2022-es energiaárrobbanás előtti időknél magasabb szinten stabilizálni. A Hő‐ és villamosenergia termelés és menedzsment szegmens továbbra is a legmeghatározóbb, a bevételek 76 százalékát és az EBITDA 75 százalékát adta. A Megújuló alapú energiatermelés szegmens EBITDA-ja 43%-kal, 1,1 milliárd forintra emelkedett, az árbevétel növekedése pedig 468 millió forint volt. Az Energia kiskereskedelem szegmens árbevétele 9,4 milliárd forint lett, ami 63%-os növekedést jelent, az EBITDA-ja viszont 13 százalékkal csökkent 1 milliárd forintra.

Az Alteo háza táján több fejlemény is történt idén, többek között 300 millió forintos támogatást nyert el az FE-GROUP INVEST, a BÉT Legek 2023 díjátadón a „Hosszú távú árfolyamemelkedést elért vállalat” kategória elismerését kapta meg az Alteo, és a közgyűlés 4 milliárd forint osztalék és további 4 milliárd forint rendkívüli osztalék kifizetéséről határozott. A vállalat 70MW kapacitású hálózati energiatárolók telepítésére vonatkozó támogatást is nyert el. A következő időszakban több kapacitásbővítő és hatékonyságjavító projekt átadása várható, amelyek között szerepel a soproni gázmotor telepítési projekt és a tereskei naperőmű is. Az Alteo árfolyama idén már 38 százalékkal emelkedett, 1 éves távlatban pedig 52 százalékos pluszban van.