Ebrahim Raiszi iráni elnök és társai temetése Tebrizben

Megkezdődött a helikopter-szerencsétlenségben elhunyt Ebrahim Raiszi iráni elnök és a többi áldozat, köztük Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter temetési szertartása Tebrizben.

Több ezren gyűltek össze az északnyugat-iráni városban, hogy végső búcsút vegyenek az áldozatoktól. A koporsókat a szertartás után Komba városába, majd Teheránba szállítják, ahol szerdán tartanak felvonulást. Raiszi csütörtökön kerül végső nyugalomra Meshedben, míg Amirabdollahián temetése Teheránban lesz.

Az elnök és a külügyminiszter vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba látogatott, ahol Ilham Aliyev azeri elnökkel közösen avatták fel az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. A tragédiába torkolló visszaúton a helikopter Varzekán városa közelében zuhant le, a balesetben nyolcan vesztették életüket.

Az iráni főügyészség közölte, hogy eljárást indítanak azok ellen, akik az áldozatokat gúny tárgyává teszik, vagy hamis információkat terjesztenek a szerencsétlenségről. A baleset okát még nem hozták nyilvánosságra, de a vizsgálatot a hadsereg fogja végezni, nem a polgári repülési szervek.

Golam-Husszein Eszmaili, az iráni elnök kabinetfőnöke állami televíziónak adott interjújában beszámolt a baleset előtti pillanatokról. A helikopter-konvoj tiszta időjárási körülmények között indult, de fél óra repülés után felhőrétegbe értek, és magasabbra emelkedésre kaptak utasítást. Nem sokkal később Eszmaili helikopterének pilótája észlelte, hogy az elnöki helikopter eltűnt. A két maradék helikopter egy rézkitermelő bányánál kényszerült leszállásra. A rossz látási viszonyok miatt a rádiókapcsolat megszakadt, és a baleset következtében Raiszi és további nyolc személy, köztük a külügyminiszter életét vesztette.

Ahmad Vahidi belügyminiszter és az iráni állami televízió szerint a helikopter valószínűleg a rossz időjárási körülmények miatt szenvedett balesetet. A gyászszertartáson Vahidi belügyminiszter azt mondta: „Megtiszteltetés volt a kormány tagjai számára szeretett, keményen dolgozó elnökünket szolgálni, és fogadkozunk népünk és vezetőnk előtt, hogy követni fogjuk a mártírok által kitaposott ösvényt”.

A gyászeseményen az ország legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah is imádkozni fog. Raiszit 2021-ben, főbb riválisainak kizárásával választották meg Irán elnökének, hivatali idejét tüntetések kísérték, sokan halálhírét is örömmel fogadták a közösségi médiában. Az elnök halálának politikai következményeiről bővebben itt olvashatnak.