A vándorló sasok kerülőutat tesznek a háborús frontok elkerülése érdekében

A fekete sasok jelentős távolságokkal hosszabb útvonalat választanak, hogy elkerüljék az ukrajnai harcokat, amikor a belaruszi szaporodóhelyekre repülnek – számolt be róla a Guardian.

A kutatók 19, Ukrajnán átrepülő egyedet követtek nyomon GPS segítségével még 2022 áprilisában, az orosz invázió kezdetét követően. A tojók Görögországból, a hímek pedig Kelet-Afrikából indultak útnak Belarusz felé. Az adatokat összehasonlították a 2018 és 2021 közötti időszak 20 madárának migrációs útvonalaival, hogy feltárják a háború hatását a sasokra. Az eredmények szerint a sasok átlagosan 85 kilométerrel hosszabb utat tesznek meg, de volt olyan egyed, amely 250 kilométerrel kerülte meg a frontot. Emellett ritkábban állnak meg pihenni és táplálkozni.

Charlie Russel, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója és a tanulmány egyik szerzője szerint ez a helyzet hasonlítható ahhoz, mintha valaki egy maratont futna megállás nélkül, majd a végén még további távot kellene teljesítenie.

A sasok kitérője problémás lehet, mivel a madarak később érkeznek meg a költőhelyre, fáradtabbak és kimerültebbek, ami több időt igényel a násztánc előtti felkészülésre. A későbbi érkezés miatt kevesebb préda állhat rendelkezésre a fiókák táplálásához. A fekete sasok, amelyek sebezhető fajnak számítanak, vándorlásuk során átlagosan 55 órával több időt töltöttek úton, és a hímek lassabban repültek, mint a háború előtt. Az invázió előtt a sasok 90%-a pihent meg Ukrajnában, míg 2022 februárja után már csak 32% tette ezt, és több korábban használt pihenőhelyet is elkerültek.

Nem minden egyed reagált azonosan a harcokra. Borovetsként ismert egyik példány a szokásos útvonalát követte, és átrepült Kijev felett, míg egy másik, Denisa nevű egyed gyorsan kitért, amikor közel került a robbanásokhoz és lövöldözéshez. Russel szerint a madaraknak helyben kell döntéseket hozniuk, nem úgy, mintha minden reggel a híreket néznék, hogy eldöntsék, merre repüljenek a vándorlás során.

A háborús helyzet Ukrajnában továbbra is változó és kiszámíthatatlan. A lőszerszállítmányok érkezése és az orosz katonai sikerek azt mutatják, hogy a konfliktus még nem ért véget, és a frontvonalak folyamatosan változnak. Ez a változékonyság további kihívások elé állíthatja a vándorló sasokat, akiknek útvonalukat a háborús térségek dinamikájához kell igazítaniuk. Az ukrán választások elmaradása és a politikai helyzet bizonytalansága szintén befolyásolhatja a természetvédelmi erőfeszítéseket és a sasok védelmére irányuló intézkedéseket. Az állatok vándorlási szokásainak megváltozása így nemcsak a háború közvetlen hatásait tükrözi, hanem a politikai és társadalmi változásokat is.