Sosem látott filmrészletek kerültek elő a 100 éves Egri csillagokból

A magyar filmgyártás történetében kiemelkedő jelentőségű esemény történt, amikor előkerültek a 100 évvel ezelőtt készült, első Egri csillagok film némafilmváltozatának eddig elveszettnek hitt részletei. A Nemzeti Filmintézet Filmarchívumában most életre kelthető apró szilánkok a Vicuskát alakító színésznő, Jankovszky Mara hagyatékából kerültek elő.

Az 1923-ban forgatott film több mint 120 villanásnyi jelenetét Jankovszky Mara őrizte meg, aki a produkcióban Vicuskát formálta meg. A filmet akkori férje, Fejős Pál rendezte, aki később Hollywoodban szerzett hírnevet. Dénes István Liszt-díjas karmester és zeneszerző, Jankovszky Mara oldalági rokona és hagyatékának megmentője elmondta, hogy a színésznőnek valaha megvolt a film teljes kópiája is, de valaki megijesztette, hogy kockázatos ilyen tűzveszélyes filmeket a lakásán tárolni, és szegény ijedtében kidobta az összes filmtekercset a kukába.

Ráduly György, az NFI Filmarchívum vezetője szerint a felfedezés történelmi jelentőségű, hiszen eddig szinte semmi nem állt rendelkezésre a filmből. Hozzátette, hogy a kutatás folytatódik egy teljes kópia megtalálása érdekében. Külön köszönetet mondott Enyedi Ildikó világhírű filmrendezőnek, aki az NFI Filmarchívumot és Dénes Istvánt is felkereste a hagyatékról értesülve.

A film forgatása Gárdonyi halála után nem sokkal kezdődött, és az akkori politikai és szakmai szervezetek is támogatták a munkát. A belügyminiszter külön rendeletben engedélyezte az ország területén való forgatást, így többek között a Cseszneki várban, a Citadellánál, a Budai vár egyik bástyájánál és a Sümegi várban is felvették a jeleneteket. A Kossuth Lajos téri Kúria épületének előcsarnokában rendezték be a budai királyi palota tróntermét, a konstantinápolyi külsőket pedig a Tabánban és az állatkertben forgatták. Az egri vár alatti kazamatarendszer jeleneteit a Pál-völgyi-barlang akkor még feltáratlan járataiban fotografálták fáklyaláng fényében, és a stáb engedélyt kapott a forgatásra a Mátyás templomban is.

A film premierjére az egri Uránia moziban került sor, ahol Gárdonyi édesanyja is jelen volt. Az egyetlen színész, akinek játékát az utókor jól ismeri, Makláry Zoltán volt, aki a Jumurdzsák szerepét alakította, és ez volt élete első filmszerepe. A fennmaradt filmkockák változatos látványvilágot mutatnak be, és a két filmváltozat összehasonlítása már 1967-ben is téma volt, amikor a Várkonyi-féle produkció születéséről szóltak a hírek.

Az 1923-as filmprodukcióval kapcsolatos kutatás részletei és a Jankovszky-hagyatékban fennmaradt dokumentumok, valamint fényképek galériája az NFI Filmarchívum honlapján tekinthetők meg.