Szúnyoggyérítési intézkedések Magyarországon

Magyarország több vármegyéjében széleskörű szúnyoggyérítési munkálatok kezdődnek, melyek célja a kifejlett szúnyogok és lárváik számának csökkentése.

Az ország 11 vármegyéjében, összesen közel 32 ezer hektáron kerül sor a szúnyoggyérítésre. A kifejlett szúnyogok elleni védekezés a települések belterületén zajlik, és az irtások pontos időpontjai a katasztrófavédelem honlapján érhetők el.

Komárom, Baranya és Csongrád-Csanád vármegyékben biológiai lárvagyérítésre kerül sor. Komárom és Baranya területén földi kiszórás útján, míg Csongrád-Csanád megyében légi úton, granulátum formájában juttatják ki a lárvákat pusztító biológiai szert.

A kifejlett szúnyogok elleni kezeléseket esti és éjszakai órákban hajtják végre, platós gépjárművekre szerelt permetező berendezések segítségével. Ezen a héten 129 településen tervezik a kémiai szúnyoggyérítést. Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Sopron környéke, a Csepel-sziget települései és a Tisza-tó környéke azok közé a helyszínek közé tartoznak, ahol a kezelést végző járművekkel találkozhatnak az ott élők. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Szolnokon a korábban elhalasztott gyérítéseket pótolják.

A változékony időjárás miatt a következő napokban frontátvonulások várhatóak, amelyek az esős, szeles idő miatt esetleg elmaradó permetezéseket eredményezhetnek. Ilyen esetekben a meghirdetett pótnapokon, az eredeti időpontot követő két napon belül kerül sor a gyérítésre.

A gyakori esőzések miatt több helyen is ideális körülményeket teremtenek a szúnyoglárvák számára, különösen a folyók menti településeken. A nagyobb tenyészőhelyeket a katasztrófavédelem szakértői folyamatosan monitorozzák, és ahol csak lehetséges, biológiai beavatkozásokat alkalmaznak a lárvák számának csökkentése érdekében.

A csapadékos időjárás miatt kiemelten fontos, hogy a lakókörnyezetünkben található kisvizeket felszámoljuk, hiszen ezekben a helyeken a csípőszúnyogok lárvái ezerszámra képesek megjelenni, és egy-két hét alatt kifejlődni.