Gyomirtás vegyszerek nélkül: természetes módszerek

Május közeledtével nem csak az ültetés és kertrendezés időszaka érkezik el, hanem a gyomirtásé is. Az nlc.hu cikke szerint bár számos vegyszeres megoldás áll rendelkezésre, léteznek természetes alternatívák is a nem kívánatos növények elleni harcban.

A forró vizes módszer az egyik legegyszerűbb technika, amely során forrásban lévő vizet öntünk a gyomokra, azonban ezt a kezelést többször is meg kell ismételni a kívánt eredmény elérése érdekében.

A sózás egy másik hatékony módszer, ahol egy csésze sót oldunk fel nyolc csésze forró vízben, majd a kihűlt oldatot szórófejes palack segítségével a gyomok leveleire permetezzük. Ez a módszer kettős előnnyel bír: csak a célzott növényeket érinti, és a talaj sem szennyeződik sóval.

Az ecet használata is ajánlott a szakértők által. Egy kevés folyékony szappant feloldva 20%-os ecetben, és ezt a keveréket szintén a gyomok leveleire permetezve érhetünk el hatékony eredményt. Fontos, hogy az oldat ne érje el a talajt, különösen az évelő gyomok esetében, ahol a hatékonyság növelése érdekében érdemes sót is hozzáadni az oldathoz.

A bórax használata is egy lehetséges megoldás, különösen azokban az esetekben, ahol a gyomok apró repedésekben vagy résben nőnek. Azonban mivel a bórax mérgező, használatakor óvatosnak kell lennünk, és távol kell tartanunk a gyerekektől és kisállatoktól.