A kanadai születésű Rátkai István, a magyar kém

Rátkai István, aki Kanadában született és Budapesten tanult, haragja miatt vált magyar kémmé. Nem sikerült kommandósnak állnia, így könnyű prédája lett a magyar hírszerzésnek.

Stephen Joseph Ratkai, aki 1963-ban született Kanadában, egy Antigonish nevű városkában, nem könnyű gyermekkort élt meg. Édesanyja tragédiája után Magyarországra került, majd visszatérve Kanadába, kudarcot vallott a kommandós fizikai teszteken. Apja halála után ismét Magyarországra költözött, és a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karára iratkozott be 1983-ban.

Az egyetemi évei alatt valutázással próbálkozott, ami felhívta a hírszerzés figyelmét. Ők beszervezték, és választás elé állították: vagy börtön, vagy kémkedés. Rátkai a kémkedést választotta, és a magyarok mellett a szovjet hírszerzésnek is dolgozott.

Legnagyobb megbízatása az volt, hogy megszerezze az amerikai tengerészeti bázis tengeralatti hangfelderítő rendszerének, a D-Csapdának a tervrajzait. Az amerikaiak azonban gyanút fogtak, és csapdát állítottak neki egy női csalival, Donna Geiger tengerésztiszttel. Geiger sikeresen elcsábította és lebuktatta Rátkait, aki 1989-ben bűnösnek vallotta magát a kémkedés és beszervezési kísérlet vádjaiban.

A bíróság kilenc év börtönbüntetésre ítélte, és szabadulása után kiutasították Kanadából. Azóta nyoma veszett, és a Kádár-rendszer sem vállalta érte a felelősséget.