A Kreml hatalmi harcának új szintje: az orosz védelmi miniszter helyettese őrizetben

Az orosz védelmi miniszter helyettesének, Tyimur Ivanovnak az őrizetbe vétele új fejezetet nyithat a Kreml belső hatalmi harcaiban. Az esemény különösen jelentős, mivel ritkán fordul elő, hogy ilyen magas rangú tisztviselőt érjenek korrupciós vádak, ráadásul egy olyan időszakban, amikor Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt a védelmi minisztérium szerepe kiemelkedően fontos.

A védelmi minisztérium egyik legmegbízhatóbb emberének, Szergej Sojgu védelmi miniszternek a közvetlen beosztottját, Tyimur Ivanovot vették őrizetbe, ami a Kreml hatalmi egyensúlyának megingását sejteti. Az ügyvédek megtámadták a döntést, de Ivanov várhatóan két hónapig vizsgálati fogságban marad, és számláit is zárolták, beleértve családtagjaiét is. Az állami bevételek csökkenése közepette az érdekcsoportok közötti harc erősödhet, amelyben már az elnök döntőbírói szerepe is kérdésessé válhat.

Sojgu, aki már 30 éve tölt be miniszteri posztokat, és 2012 óta áll a védelmi minisztérium élén, kirobbanthatatlannak tűnt a kormányban. Ivanov őrizetbe vétele, aki a védelmi minisztérium beruházásaiért felelt, és több ezer milliárd rubel feletti összegekkel gazdálkodott, komoly jelzést küldhet a belső hatalmi viszonyokról. A korrupció gyanújával történő letartóztatás különösen szokatlan, mivel Ivanovot munkahelyén, egy közös munkamegbeszélés után fogták el, és a bíróságon is katonai egyenruhában jelent meg.

A háború kezdete óta Ivanov feladatkörének jelentősége nőtt, hiszen a hadsereg által kezelt összegek megsokszorozódtak, és a minisztérium részt vett az elfoglalt területeken, például Mariupolban végzett helyreállítási munkákban is. A Wagner-magánhadsereg tavaly nyári lázadása is a klánharcok része lehetett, amikor Jevgenyij Prigozsin, a magánhadsereg alapítója, Sojgu leváltását követelte, és Moszkva felé indult.

A klánok közötti küzdelmek általában a döntőbíróként fellépő Putyin által záródtak le a kulisszák mögött, de most úgy tűnik, az egyik klán nyíltan támadt a másikra. Ez a hatalmi harcok éleződéséhez vezethet, különösen a szankciók miatt szűkülő források mellett. A korábban érinthetetlennek hitt csinovnyikok elleni korrupciós vádak is gyakoribbá válhatnak a jövőben.