Madárinfluenza a bolti tejben Amerikában

Amerikában a boltban kapható tejek ötödénél kimutatták a madárinfluenza vírusának jelenlétét, de az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szerint egyelőre nincs ok az aggodalomra.

Az Egyesült Államokban a madárinfluenza már több esetben is felütötte a fejét, és idén eddig egy ember fertőződött meg a vírussal, aki kisebb tünetekre panaszkodott, és nem terjedt emberről emberre a vírus. Az érintett személy egy fertőzött szarvasmarhától kapta el a betegséget.

Az FDA friss vizsgálatai szerint minden ötödik boltban kapható tejben kimutatható a madárinfluenza, de csak a vírus egy töredéke található meg a termékekben, ami nem jelent automatikusan kockázatot a fogyasztók számára. A hatóság további vizsgálatokat végez annak megerősítésére, hogy a kórokozó ténylegesen jelen van-e és fertőzőképes-e, valamint hogy fennáll-e a veszélye az emberi megfertőződésnek a tej fogyasztásával.

A vizsgálatok rávilágítanak arra, hogy a vírus milyen gyorsan terjed az amerikai tejelő tehenek között, ami egészségügyi és élelmiszerbiztonsági aggályokat vet fel. Az FDA megjegyezte, hogy a fertőzött állományokkal rendelkező területekről származó tejekben nagyobb arányban található meg a vírus. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium eddig 33 fertőzött állományt erősített meg, és új szabályokat vezettek be a terjedés megfékezésére, amelyek értelmében minden tejelő tehenet átvizsgálnak az államhatárokon való átvitel előtt.

Magyarországon a madárinfluenza eddig csak szárnyasokban mutatkozott meg, és a fertőzés megfékezése érdekében nemrég 65 ezer madarat kellett leölni.