Kínai ipari vállalatok nyereségnövekedése

A kínai ipari nagyvállalatok számottevő nyereségnövekedést értek el az év első negyedévében, 4,3 százalékkal meghaladva az előző év azonos időszakának eredményét.

Az első negyedév során a legnagyobb kínai ipari vállalatok összesen 1500 milliárd jüan (212 milliárd dollár) nyereséget realizáltak, ami 4,3 százalékkal több az egy évvel korábbi adathoz képest. A statisztikai adatokat a kínai statisztikai hivatal szolgáltatta, melyek azokra a vállalatokra vonatkoznak, amelyeknek éves árbevétele meghaladja a 20 millió jüant.

A vizsgált 41 ipari ágazat közül 28-ban tapasztalható nyereségnövekedés. Azonban az idei év első három hónapjában a bányaipar nyeresége 18,5 százalékkal csökkent, míg a feldolgozóipari vállalatoké 7,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A villamos energia, hő-, gáz- és vízszolgáltatók nyeresége kiemelkedően, 40 százalékkal emelkedett.

Különösen jelentős nyereségnövekedést könyvelhettek el az autógyártók, 32 százalékkal, valamint a számítástechnikai, távközlési és egyéb elektronikai berendezéseket gyártó vállalatok, melyek profitja 82,5 százalékkal nőtt.

Ez a növekedés jelentős változást jelent a korábbi trendhez képest, hiszen tavaly a kínai ipari nagyvállalatok nyeresége 2,3 százalékkal csökkent a 2022-es adatokhoz képest, és összesen 7690 milliárd jüant (1080 milliárd dollár) nyereséget értek el.