Budapest-Belgrád vasútvonal: Lázár János jövő nyári határidőt tűzött ki

Az építési és közlekedési miniszter, Lázár János szerint a Budapest-Belgrád vasútvonal, mint az új kínai Selyemút része, a tervek szerint jövő nyáron már üzemelhet.

A Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter beszámolt arról, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonalat érintő összes műszaki és pénzügyi kérdést sikerült tisztázni, így a projekt nem kerül szóba a magyar-kínai csúcstalálkozón. Hszi Csin-ping kínai elnök azonban a sajtótájékoztatón kiemelte a vasútvonal kiépítésének fontosságát Peking számára.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a vasútvonal átadása 2025-26-ra várható, de a részletekkel kapcsolatban az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) nyújthat további információkat.

Az ÉKM válaszában kiemelte, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházás a legnagyobb kötöttpályás fejlesztés az elmúlt évtizedekben, és bár a projekt összetett, minden esély megvan a jövő nyári határidő betartására.

A szerb oldalon a kivitelezés gyorsabban halad, Belgrádban már a déli hosszabbítást ünneplik, és Görögország is csatlakozott a nagy sebességű vonat projektjéhez, amely így másfél ezer kilométeresre hosszabbodik.

A tervek szerint 2027-re lehet majd vonattal Budapestről Belgrádba utazni, kevesebb mint 4 óra alatt. Alekszandar Vucsics szerb elnök szerint a magyar kivitelezők 2025 végéig vagy 2026 első harmadára befejezhetik a munkálatokat, és a Szerb Államvasutak már sürgeti a magyar félnél a leendő forgalom részleteinek tisztázását.