Az infláció ismét emelkedésnek indult Magyarországon

Megszakadt a dezinflációs időszak Magyarországon, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint áprilisban az infláció éves szinten 3,7 százalékra nőtt.

Az elmúlt év januárja óta először tapasztalható, hogy a KSH magasabb inflációt mér az előző hónaphoz képest. Áprilisban a fogyasztói árak 3,7 százalékkal voltak magasabbak az előző év azonos időszakához képest, és 0,7 százalékkal emelkedtek a múlt hónaphoz képest.

A Világgazdaság elemzése szerint az áremelkedés hátterében két fő tényező áll. Az üzemanyagárak áprilisban jelentős, 3,5 százalékos drágulást mutattak a márciusi adatokhoz képest, ami önmagában is 0,2 százalékponttal járult hozzá a havi inflációhoz. Az élelmiszerek ára 0,2 százalékponttal, míg az iparcikkek 0,3 százalékpont erejű inflációt csökkentő hatása részben ellensúlyozta ezt.

A KSH jelentése szerint azonban az élelmiszerek árának növekedése mérséklődött, éves szinten csupán 1 százalékos drágulást regisztráltak. Az MNB szerint az élelmiszerek ára áprilisban 1 százalékkal nőtt, ezen belül a cukor, büféáruk, csokoládé és kakaó, sertéshús, éttermi étkezés, valamint az alkoholmentes üdítőitalok ára emelkedett jelentősen, míg a tojás, liszt, száraztészta, sajt, tej, kenyér és baromfihús ára csökkent.

A szolgáltatások árának emelkedése is hozzájárult az infláció gyorsulásához. A KSH adatai szerint a szolgáltatások 9,5 százalékkal drágultak, ezen belül a lakbér, lakásjavítás és -karbantartás, járműjavítás és -karbantartás, autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás, sport- és múzeumi belépők, valamint az üdülési szolgáltatások ára emelkedett.

A Világgazdaság megjegyzi, hogy a következő hónapokban az infláció várhatóan a 4 százalékos szint körül maradhat. Az MNB szerint az áprilisi átárazások mértéke az iparcikkek és az élelmiszerek esetében a historikus átlag alatt, míg a piaci szolgáltatások esetében a historikus átlagnál magasabban alakult.

Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter, a friss adatok kapcsán kiemelte, hogy az infláció mértéke a korábbi hónapok trendjeinek megfelelően alacsony szinten maradt. A miniszter azt hangsúlyozta, hogy továbbra is alacsony szinten maradt az infláció, és az áprilisi adatok közül figyelemre méltó, hogy az alapvető élelmiszerek és a háztartási energia árában bekövetkezett jelentős csökkenés komoly segítséget jelent a magyar családok számára. Az infláció továbbra sem jelent kihívást hazánk gazdasága számára, hiszen az tavalyhoz képest a hetedére rogyott össze. A kormány sikerrel védte meg a vállalkozásokat, munkahelyeket és a családokat köszönhetően az olyan célzott és hatékony intézkedéseknek, mint az online árfigyelő rendszer vagy a kötelező akciózás.