Huawei és 4iG együttműködés: Nagy Márton szerint a „legjobb” partner

A kínai Huawei és a magyar 4iG közötti együttműködési megállapodás aláírására került sor a nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton jelenlétében. Az MTI beszámolója alapján a szerződés célja egy új, közös felhőszolgáltatási platform létrehozása a hazai és a régióban tevékenykedő távol-keleti vállalatok számára.

Nagy Márton a megállapodás kapcsán kijelentette, hogy Magyarország a legjobbakkal kíván együttműködni, és ezt a Huawei-t választották partnernek. A miniszter hangsúlyozta, hogy a két társaság együttműködése hozzájárul Magyarország ipari fejlődéséhez, amely kiegészíti a feldolgozóipar-centrikus gazdasági szerkezetet.

Ugyanakkor a Huawei vállalatot több országban nemzetbiztonsági kockázatnak tekintik. Az Egyesült Államok például megtiltotta, hogy amerikai cégek technológiát adjanak el a kínai cégnek. Ausztrália kormányzati épületeiből leszereltette a Huawei biztonsági kameráit, mivel felmerült a gyanú, hogy a kínai kormány hozzáférhet a kamerák által rögzített képekhez. Romániában a Legfelsőbb Védelmi Tanács kizárta a vállalatot az 5G hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből.

Nagy Márton azonban optimista a két ország kapcsolatát illetően, és kijelentette, hogy Kína és Magyarország közötti viszony mindig is erős és töretlen volt, ami a jövőben is így marad.